Zhani Ziçishti është një nga aktorët më të njohur dhe të respektuar të teatrit shqiptar. Lindur më 31 maj 1940 në qytetin e Korçës, ai ka lënë një gjurmë të pashlyeshme në skenën artistike të vendit.,

Pas mbarimit të studimeve të larta në Institutin e lartë të Arteve, sot e njohur si Akademia e Arteve, Ziçishti filloi karrierën e tij si aktor në Teatrin “A.Z. Çajupi” të Korçës. Me një repertor të pasur dhe një talent të veçantë, ai u bë i njohur për publikun artdashës, duke interpretuar një sërë rolesh të ndryshme që prekën zemrat e shikuesve.

Në kinematografi, roli i tij i parë ishte ai i mësues Agronit në filmin “Lumë drite” në vitin 1970. Gjatë karrierës së tij, Zhani Ziçishti interpretoi në 16 role në filma artistikë, duke u bërë një figurë e dashur për publikun shqiptar.

Në vitin 1994, pas një karriere të gjatë dhe të suksesshme, ai emigroi në Greqi, por kujtimet e interpretimit të tij mbeten të gjalla në mendjet e atyre që kanë pasur fatin t’i shohin performancat e tij.

Ziçishti ka qenë një mjeshtër i vërtetë i teatrit, duke sjellë një mënyrë të re të interpretimit në skenë. Ai ka zbuluar autenticitetin e aktrimit, natyralitetin, tonet e buta dhe psikologjike, dhe saktësinë e qëllimeve të karakterit, kundër teatralitetit dhe këndimit të fjalëve.

Zhani Ziçishti, një nga aktorët më të njohur dhe të respektuar të teatrit shqiptar, ka lënë një gjurmë të pashlyeshme në skenën artistike të vendit. Ai ka interpretuar një sërë role të ndryshme, duke u bërë i njohur për publikun artdashës. Le të hedhim një vështrim te disa prej roleve të tij:

1. Fijet që priten (1976): Zhani Ziçishti ka luajtur në këtë film, një dramë e cila shpalos historinë e një familjeje të varfër që përpiqet të mbijetojë në një mjedis të vështirë.

2. Nga mesi i errësirës (1978): Në këtë film, ai ka interpretuar një rol të rëndësishëm, duke shfaqur aftësitë e tij të aktrimit në një histori të thellë dhe emocionuese.

3. Mysafiri (1979): Zhani Ziçishti ka luajtur në këtë film, një histori që ndjek aventurat e një mysafiri të huaj në një qytet të vogël shqiptar.

Përveç këtyre, ai ka luajtur edhe në filma të tjerë si “Vajzat me kordele të kuqe” (1978), “Resuli” (1978), “Flamur në dallgë” (1977), dhe shumë të tjerë. Zhani Ziçishti është një mjeshtër i vërtetë i teatrit, i cili ka lënë një trashëgimi të pasur për brezat që vijnë.

Në nderim të ditëlindjes së tij të 83-të, është e rëndësishme të kujtojmë kontributin e tij të çmuar në artin dhe kulturën shqiptare. Zhani Ziçishti do të mbahet mend si një ikonë e teatrit dhe kinematografisë shqiptare, një artist që ka lënë një trashëgimi të pasur për brezat që vijnë.

By Editor