Në një zbulim befasues që ka ngritur shqetësime për sigurinë e fluturimit, dy pilotët e Batik Air të Indonezisë u zbuluan se kishin rënë në gjumë gjatë një fluturimi komercial, duke çuar në daljen e avionit nga rruga e synuar. Ky incident, i cili ndodhi në një fluturim nga Sulawesi në Xhakartë, ka nxitur një diskutim serioz për lodhjen e pilotëve dhe protokollet e sigurisë së linjave ajrore.

Ngjarja shpaloset

Natën e 25 janarit, një Airbus A320 i Batik Air me 153 pasagjerë në bord pësoi një devijim të pazakontë nga kursi i tij. Pilotët, një kapiten 32-vjeçar dhe një oficer i parë 28-vjeçar, pa dashje ranë në gjumë për rreth 28 minuta në mes të ajrit. Gjatë kësaj kohe, avioni u largua nga rruga e tij e fluturimit, duke shkaktuar alarme dhe shqetësim nga kontrolli i trafikut ajror, i cili nuk ishte në gjendje të krijonte kontakt me kabinën.

Shkaqet themelore

Hetimi mbi incidentin zbuloi se piloti më i ri kishte qenë nën stres të konsiderueshëm personal, pasi kishte lindur së fundmi binjakë dhe kishte zhvendosur shtëpinë, gjë që ndikoi ndjeshëm në cilësinë e tij të pushimit. Pilotët kishin kaluar të gjitha kontrollet mjekësore para fluturimit, duke përfshirë testet e presionit të gjakut dhe alkoolit, por vlerësimet nuk arritën të masin cilësinë e pushimit të tyre.

Masat dhe Përgjigjet e Sigurisë

Pas incidentit, pilotët u pezulluan dhe Batik Air u përball me një hetim nga ministria e transportit e Indonezisë. Linja ajrore është qortuar ashpër se nuk i ka kushtuar vëmendjen e duhur kohës së pushimit të ekuipazhit, pavarësisht se pretendon se operon me një politikë adekuate pushimi. Kjo ka çuar në thirrje për zbatim më të rreptë të periudhave të pushimit dhe monitorim më të mirë të mirëqenies së pilotëve.

Incidenti i Batik Air shërben si një kujtesë kritike e rëndësisë së trajtimit të lodhjes së pilotit në mënyrë proaktive. Ai thekson nevojën që linjat ajrore të sigurojnë që anëtarët e ekuipazhit të tyre jo vetëm të jenë në gjendje mjekësore, por edhe të pushojnë mirë dhe të përgatitur për kërkesat e fluturimit. Ndërsa qiejt bëhen më të ngarkuar, siguria e pasagjerëve mbështetet në vigjilencën e pilotëve, duke e bërë të domosdoshme që industria e aviacionit të mbajë një sy vigjilent ndaj faktorëve njerëzorë që kontribuojnë në sigurinë e fluturimit.

By Editor