Timo Flloko, i lindur më 26 prill 1948, në Pejë të Kosovës, është një emër që rezonon në historinë e pasur të kinematografisë shqiptare. Duke festuar 76-vjetorin e lindjes këtë vit, karriera e Fllokos shtrihet mbi pesë dekada, duke e shënuar atë si një nga figurat më të qëndrueshme dhe më të dashura në skenën e artit shqiptar.

Rrugëtimi i Fllokos në botën e aktrimit nisi që në moshë të re dhe në moshën 19-vjeçare ai kishte lënë gjurmë me debutimin e tij në film. Pavarësisht se u përball me sfidat e censurës në fillim të karrierës së tij, si filmat me “Ngadhnjim mbi vdekjen” (1967) dhe “Pse bie kjo daulle” që u ndaluan, pasioni i Fllokos për zanatin mbeti i pavdekshem.

Veprat e tij të shquara përfshijnë “Lulekuqet mbi mure” (1976) dhe “Njeriu me top” (1977), të cilat janë bërë klasike në kinematografinë shqiptare. Performanca e tij në “Vallëzimi i Engjëllit” (1999) shfaqi shkathtësinë dhe aftësinë e tij për të magjepsur audiencën ndërkombëtare.

Anes Lumenjeve, pjese nga filmi Lulekuqet Mbi Mure

Timo Flloko ka pasur një karrierë të frytshme me role të ndryshme në filma shqiptarë dhe ndërkombëtarë. Këtu janë disa filma të tjerë ku ai ka qenë pjesë:

– Arkitekti (2012)

– Vdekja e kalit (1992)

– Lulekuqet mbi mure (1976)

– Liri një vdekje (1979)

– Militanti (1984)

– Larg Barbarëve (1994)

– Njeriu me top (1977)

– Shtigje Lufte (1974)

– Syri Magjik(2005)

– Malet me blerim mbuluar (1971)

– Të paftuarit (1985)

– K-911 (1999)

– Nata e parë e lirisë (1984)

– Ngadhnjim mbi vdekjen (1967)

– Vallëzimi i Engjëllit (1999)

– Muajtë e mjaltit (2009)

– Ballë për ballë (1979)

Kjo listë tregon shkathtësinë e tij si aktor dhe kontributin e tij të rëndësishëm në kinema ndër vite. Performancat e Fllokos kanë lënë një ndikim të qëndrueshëm tek audienca dhe industria e filmit.

Përtej ekranit të argjendtë, Flloko ka dhënë një kontribut të rëndësishëm edhe në teatër. Performancat e tij në skenë kanë qenë po aq ndikuese, duke i dhënë atij titullin Artist i Merituar dhe duke e çimentuar statusin e tij si një ikonë kulturore.

Përkushtimi i Fllokos për vendlindjen e tij duket qartë në vendimin e tij për t’u kthyer në Shqipëri pas një qëndrimi në Hollywood. Ai mori rolin e një mentori, duke ndarë ekspertizën e tij me aktorët dhe regjisorët aspirantë në Akademinë e Arteve në Tiranë. Angazhimi i tij për të ushqyer brezin e ardhshëm të talenteve është një dëshmi e dashurisë së tij për artin dhe kulturën shqiptare.

Teksa festojmë 76-vjetorin e Timo Fllokos, ne nderojmë jo vetëm arritjet e tij në të kaluarën, por edhe kontributin e tij të vazhdueshëm në art. Trashëgimia e tij nuk është vetëm në rolet që ka luajtur, por edhe në jetët që ai ka prekur përmes mësimdhënies dhe mbështetjes së palëkundur për komunitetin e artit shqiptar

Foto marre nga Google Images

By Editor