Berati Feston 16 Vite në UNESCO: Një Destinacion i Preferuar për Vizitorët Ndërkombëtarë

Në një ngjarje të veçantë për të shënuar 16-vjetorin e përfshirjes së Beratit në listën e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s, Ministri i Ekonomisë, Kulturës dhe Inovacionit, Blendi Gonxhja, theksoi rëndësinë e këtij qyteti historik për turizmin dhe kulturën shqiptare. Berati, i njohur për arkitekturën e tij unike dhe historinë e pasur, vazhdon të tërheqë vizitorë nga e gjithë bota.

Gjatë viteve të fundit, Berati ka parë një rritje të ndjeshme të numrit të vizitorëve. Sipas Gonxhes, kjo rritje është rezultat i përpjekjeve të vazhdueshme për të ruajtur dhe promovuar trashëgiminë kulturore të qytetit. “Berati është një thesar i vërtetë i trashëgimisë sonë kulturore dhe historike. Përfshirja e tij në listën e UNESCO-s ka ndihmuar në rritjen e ndërgjegjësimit dhe interesit për këtë destinacion të veçantë,” tha Gonxhja.

Berati, i njohur gjithashtu si “Qyteti i një mbi nje dritareve”, është një shembull i shkëlqyer i bashkëjetesës së kulturave dhe feve të ndryshme. Qyteti përmban një përzierje të arkitekturës osmane dhe bizantine, me shtëpi tradicionale që ngjiten në kodrat e pjerrëta dhe rrugë të ngushta me kalldrëm. Kjo trashëgimi unike ka bërë që Berati të jetë një destinacion i preferuar për turistët që kërkojnë të eksplorojnë historinë dhe kulturën shqiptare..

Ministria e Ekonomisë, Kulturës dhe Inovacionit ka ndërmarrë një sërë iniciativash për të ruajtur dhe promovuar Beratin. Këto përfshijnë restaurimin e monumenteve historike, përmirësimin e infrastrukturës turistike dhe organizimin e aktiviteteve kulturore që tërheqin vizitorë nga brenda dhe jashtë vendit. Gonxhja theksoi se këto përpjekje janë të rëndësishme për të siguruar që Berati të mbetet një destinacion i gjallë dhe i rëndësishëm për brezat e ardhshëm.

Përvjetori i 16-të i përfshirjes së Beratit në listën e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s është një moment për të reflektuar mbi rëndësinë e ruajtjes së trashëgimisë kulturore dhe për të festuar sukseset e arritura deri tani. Me përpjekjet e vazhdueshme për ruajtjen dhe promovimin e tij, Berati do të vazhdojë të jetë një destinacion i rëndësishëm për vizitorët nga e gjithë bota.

By Editor