Sot shënojmë një nga datat më të rëndësishme në kalendarin historik të kombit shqiptar – 146-vjetorin e themelimit të Lidhjes Shqiptare të Prizrenit. Më 10 qershor të vitit 1878, në xhaminë e Bajraklisë në Prizren, u themelua një organizim politik që do të linte gjurmë të thella në rrjedhën e historisë shqiptare.

Lidhja e Prizrenit u krijua si një përgjigje ndaj traktateve të Shën Stefanit dhe Berlinit, të cilat pas Luftës Ruso-Turke, synonin të ndanin territore të banuara nga shqiptarët dhe t’i caktonin ato shteteve fqinje. Ky moment historik shënoi fillimin e një lëvizjeje të fuqishme kombëtare për mbrojtjen e trojeve dhe identitetit shqiptar.

Në këtë ditë të shënuar, patriotë nga çdo krahinë e vilajeteve shqiptare u mblodhën për të shpallur në një zë se çdo pëllëmbë tokë nga dheu shqiptar do të mbrohej me gjak. Kjo deklaratë e fuqishme ishte një akt sublim që dëshmonte vendosmërinë dhe gatishmërinë për sakrificë në mbrojtje të lirisë dhe të drejtave kombëtare.

Lidhja e Prizrenit mbetet një simbol i sakrificës dhe qëndresës së shqiptarëve, një dëshmi e fuqisë së një kombi që nuk pranoi të nënshtrohej ndaj padrejtësive të kohës. Ajo frymë e Lidhjes shoqëroi kryengritjet para te pavarësisë, ishte pranishme edhe në Kuvendin e Vlorës, dhe mbajti gjallë shpirtin kombëtar në Kosovë për gati një shekull pushtim serb, derisa solli pavarësinë.

Në këtë përvjetor, është e rëndësishme të kujtojmë dhe të nderojmë ato figura historike që me guxim dhe vizion u ngritën në mbrojtje të atdheut. Ata janë burim frymëzimi për brezat e sotëm dhe të ardhshëm, duke na kujtuar se uniteti dhe qëndresa janë vlera të përjetshme në ruajtjen e identitetit dhe sovranitetit kombëtar.

Ja disa nga figurat historike të njohura që morën pjesë në Lidhjen e Prizrenit:

– Abdyl Frashëri: Një nga themeluesit dhe kryetar i komisionit të jashtëm, Abdyl Frashëri ishte një figurë kyçe në organizimin e Lidhjes dhe përfaqësimin e saj në Evropë.

– Ymer Prizreni: Kryetar i komisionit dhe organizator i Kuvendit, Ymer Prizreni ishte një nga udhëheqësit më të shquar të Lidhjes.

– Iljaz pashë Dibra: Kryetar i kuvendit të Lidhjes, Iljaz pashë Dibra luajti një rol të rëndësishëm në hartimin e qëndrimeve fillestare të Lidhjes.

– Sulejman Vokshi: Kryetari i komisionit për financa, Sulejman Vokshi ishte një nga figurat që kontribuoi në menaxhimin financiar të Lidhjes.

– Haxhi Zeka: Një tjetër figurë e rëndësishme, Haxhi Zeka, ishte pjesë e punëve të brendshme të Lidhjes dhe një ndër luftëtarët e saj.

Këta janë vetëm disa nga shumë patriotët dhe luftëtarët që u mblodhën në Prizren për të mbrojtur të drejtat dhe liritë e shqiptarëve. Ata janë pjesë e një legjende të gjallë që vazhdon të frymëzojë brezat e sotëm dhe të ardhshëm.

Nderim përjetë patriotëve dhe luftëtarëve të Lidhjes historike të Prizrenit!🇦🇱🇦🇱

Foto nga Wikipedia

By Editor