Pak veshje kanë mbijetuar që nga vitet 1600, por një prej tyre u ruajt thellë në detin Wadden. Fustani u gjet në Palmwood Wreck të bregdetit të Holandës.

Muzeu Kaap Skil tani është në posedim të fustanit, i cili është i ekspozuar në Holandë

Veshja është prej sateni mëndafshi dhe zbukuruar me një motiv lulesh të thurur, tha muzeu. Materialet e tij visheshin vetëm nga ata të klasave më të larta shoqërore dhe shumë të pasurit. Do të kishte qenë i përshtatshëm për shumicën e ngjarjeve të përditshme, tha punonjesi i muzeut.

Besohet se fustani tashmë me ngjyrë krem, të kuqe dhe kafe ishte i një ngjyre në formën e tij origjinale.

“Veshja e çmuar është ende në gjendje çuditërisht të mirë, pavarësisht se është shtrirë për gati katër shekuj në shtratin e detit. Është një gjetje unike në mbarë botën; pothuajse asnjë veshje nga shekulli i shtatëmbëdhjetë është ruajtur. Shkencëtarët presin që të duhen vite për t’iu përgjigjur të gjitha pyetjeve që ka ngritur veshja, “tha punonjesi i Muzeut Kaap Skil.

Fustani tani shfaqet në një kuti pa oksigjen që do të ndihmojë në ruajtjen e tij.

Edhe pse afro 400 vjeçare, nuk është e vetmja veshje që ka mbijetuar me shekuj.

Shoqata Amerikane e Kimistëve dhe Coloristëve të Tekstileve raporton se një fustan nga dinastia e parë e Egjiptit nga afërsisht 5000 vjet më parë ka mbijetuar. Përveç kësaj, pantallona 3000-vjeçare janë zbuluar në një varr në Kinë.

2 foto nga Muzeu Kaap Skil

Materiali

Fustani është prej sateni mëndafshi, i zbukuruar me një motiv lulesh të thurur. Në shekullin e shtatëmbëdhjetë ajo do të ishte referuar si një fustan ose tabard. Edhe pse fustani tani ka një pamje shumëngjyrëshe duke përfshirë nuancat krem, të kuqe dhe kafe, ka të ngjarë që fustani fillimisht të ishte një ngjyrë. Ka të ngjarë që ngjyruesit fillestarë të jenë zhdukur, ndërsa njolla janë shfaqur nga mbetjet e bojës nga veshjet e tjera në të njëjtin gjoks.

Model

Fustani përbëhet nga një bust me një fund të plotë të palosur, të cilin fansat e hapin përpara. Një ose më shumë funde do të ishin veshur poshtë. Busja ka mëngë të ngjitura, me tufa të lirshme dhe kapele mëngësh. Mëngët do të kishin stolisur thekë mëndafshi dhe do të ishin zbukuruar me kopsa argjendi ose të praruar. Gjithçka që shihet ende nga butonat janë përshtypjet në pëlhurë. Një jakë prej liri ose dantelle do të ishte veshur rreth qafës, e mbështetur nga një mbështetëse ose rebato: një konstruksion metalik mbi supet. Veshja do të ishte zbukuruar më tej me detaje argjendi dhe të praruara në jakë, bust, mëngët dhe fund.

Origjina

Stili i fustanit është shumë i ngjashëm me atë të modës evropiane perëndimore në fillim të shekullit të shtatëmbëdhjetë, rreth viteve 1620 dhe 1630. Veshje të ndryshme të krahasueshme mund të shihen në pikturat e kësaj kohe. Duket se ka pak më shumë ngjashmëri me kostumet angleze, por fustani do t’i përshtatej gjithashtu stilit të Republikës Holandeze ose pjesëve të tjera të Evropës Veri-Perëndimore. Nuk është e paimagjinueshme që veshja të ishte bërë në një vend dhe të transportohej në një vend tjetër. Në fund të fundit, fustani ishte në një udhëtim. Prej disa kohësh mendohej se fustani dikur i përkiste konteshës angleze Jane Kerr. Kjo hipotezë që atëherë është hedhur poshtë.

Të shtrenjta

Materialet e shtrenjta të përdorura dhe lidhja me modën e epokës sugjerojnë se pronari i përkiste klasave më të larta shoqërore dhe ishte shumë i pasur. Fustani do të ishte i përshtatshëm kryesisht për raste të përditshme. Për raste të rëndësishme në gjykatë, të tilla si kurorëzimi dhe dasma, rrobat do të ishin veshur me përdorim më të gjerë të fijeve të argjendit dhe rrobave prej ari ose argjendi.

Në ekran

Fustani dhe gjetjet e tjera unike nga rrënojat e Palmwood janë ekspozuar në një ekspozitë të re, spektakolare. Një ekran i veçantë pa oksigjen është krijuar për The Dress, i cili do ta ruajë në mënyrë optimale këtë ekspozitë dhe do të bëjë të mundur shikimin e tij nga të gjitha këndet.

By Editor