Dikush do të mendonte se në ditët e sotme në një shoqëri moderne me mjete transporti moderne ekziston mundësia për të afruar dhe zbuluar nga afër të gjitha pikat e planetit! Por jo të gjitha vendet janë të aksesueshme dhe të vizitueshme për këdo që kërkon një aventurë udhëtimi. Ndoshta kjo ju tingëllon e pazakontë, por ka disa mistere ose vende të ndaluara që njerëzit nuk mund t’i vizitojnë, të paktën ligjërisht, nëse nuk janë shkencëtarë, ushtarakë etj. Por pse këto vende konsiderohen të ndaluara ose konsiderohen si mistere të botës?

Lexoni më poshtë se cilat janë këto vende dhe pse konsiderohen të ndaluara për udhëtarët.

1.Shpella Lascaux, Francë

Lascaux është një rrjet shpellash pranë fshatit Montignac në Francën jugperëndimore. Kompleksi i shpellave është i famshëm për pikturat e shpellave paleolitike që mbulojnë muret dhe tavanet e brendshme, për shkak të cilësisë së jashtëzakonshme, përmasave, kompleksitetit dhe lashtësisë së tyre pasi vlerësohet të jenë deri në 20,000 vjet të vjetra. Për shkak të artit të jashtëzakonshëm prehistorik në shpellë, Lascaux u përfshi në Listën e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s në vitin 1979. Megjithatë, shpellat janë mbyllur për publikun që nga viti 1963, pasi arkeologët gjykuan se afërsia njerëzore mund të shkatërronte veprën e lashtë të artit.

Foto:commons.wikimedia.org

2. Ilha da Queimada Grande, Brazil

Ilha da Queimada Grande, i njohur gjithashtu si ishulli i gjarpërinjve, është një ishull në brigjet e Brazilit në Oqeanin Atlantik. Një ishull i vogël prej vetëm 43 hektarësh (106 hektarë), është shtëpia e vetme natyrore e Bothrops insularis helmuese në mënyrë kritike, e cila ushqehet me zogj. Queimada Grande është e mbyllur për publikun për të mbrojtur njerëzit dhe popullsinë e gjarpërinjve, dhe aksesi është i disponueshëm vetëm për Marinën braziliane dhe studiuesit e përzgjedhur.

Foto:wikipedia.org

3. Doomsday Vault, Norvegji

Kasaforta Globale e Farave, e vendosur në zemër të arkipelagut Arktik Svalbard, është ruajtja më e madhe e sigurt e farave në botë prej 1,165,041 varietetesh farash nga pothuajse çdo vend në botë, me vend për miliona të tjerë, në përpjekje për të mbrojtur farat në rast të një krizë globale. Nuk është i hapur për vizitorë, por ju mund t’i bashkoheni udhëtimeve të organizuara me guida që do t’ju çojnë pranë hyrjes.

Foto: wikipedia.org

4. Zona 51, SHBA

E vendosur në Nevadën jugore, Zona 51 ka qenë e mbuluar me sekrete intensive dhe teori konspirative gjatë viteve. Është një bazë ushtarake amerikane dhe ka një reputacion si terreni i testimit të armëve dhe avionëve, megjithatë besohet nga qytetarët se zyrtarët po mbajnë informacione nga të huajt në bazë. Zona 51 nuk është e aksesueshme për publikun dhe është nën mbikëqyrje 24 orëshe.

Foto: unsplash.com/oliverpacas

5. Ishulli Sentinel i Veriut, Indi

Ishulli North Sentinel, një nga ishujt Andaman në Gjirin e Bengalit, është etiketuar si një nga vendet më të rrezikshme dhe të ndaluara në botë. Kjo është për shkak se fisi Sentineles që ka jetuar në ishull për më shumë se 50,000 vjet, një popull indigjen në izolim vullnetar, ka mbrojtur izolimin e tyre të mbrojtur nga bota e jashtme, shpesh me forcë. Ata kanë sulmuar vazhdimisht varkat që afrohen, duke rezultuar në vdekjen e dy peshkatarëve në vitin 2006 dhe një misionari të krishterë amerikan në vitin 2018. Kështu, kjo zonë patrullohet nga Marina Indiane pasi është rreptësisht e ndaluar për vizitorët e çdo lloji të afrohen më afër se pesë anije detare. milje (9,26 km).

Foto: wikimedia.org

6. Ishulli Albatros, Australi

Ishulli Albatros, është një rezervat natyror i vendosur në ngushticën e Bass, midis veriperëndimit të Tasmanisë dhe ishullit Mbret të Australisë, dhe shërben si një terren mbarështues për një nga zogjtë më të mëdhenj fluturues – albatrosin. Ishulli besohet të jetë shtëpia e rreth 40% të popullsisë së shpendëve, rreth 5000 palë albatrosësh. Për këtë arsye, ishulli është i ndaluar për vizitorët për të mbrojtur habitatin e shpendëve dhe kafshëve në përgjithësi që jetojnë në ishull, si pinguinët, pulëbardha harengë, fokat australiane etj.

Foto: unsplash.com/oliverpacas

Marre nga: Traveller365.com

Perktheu; Albanian Community in Michigan

By Editor