Në një incident tragjik që ka tronditur kombin, një djalë 15-vjeçar u nënshtrua plagëve pasi u sulmua brutalisht pranë shkollës së tij në Francë. Adoleshenti, emri i të cilit nuk është bërë i ditur për të respektuar privatësinë e familjes, u sulmua nga një grup individësh teksa la shkollën, duke shkaktuar një protestë mbarëkombëtare për rritjen e dhunës në shkollë.

Sulmi ndodhi në qytetin Viry-Châtillon, në jug të Parisit dhe djali u gjet në gjendje kritike jo shumë larg shkollës së tij. Megjithë përpjekjet e profesionistëve mjekësorë në spitalin Necker në Paris, jeta e djalit të ri nuk mund të shpëtohej. Zyra e prokurorit publik ka hapur një hetim për vrasje dhe ndërsa një 17-vjeçar është arrestuar, autoritetet janë ende në kërkim të sulmuesve të tjerë të përfshirë në këtë akt të urryer.

Ky incident vjen mes tensioneve të shtuara rreth shkollave franceze, ku ky është sulmi i dytë serioz ndaj një nxënësi në të njëjtën javë. Më herët, një vajzë adoleshente ka mbetur përkohësisht në koma pasi është rrahur jashtë shkollës së saj në jug të vendit. Këto ngjarje kanë rindezur diskutimet për nivelet e dhunës në shkolla dhe sigurinë e nxënësve.

Komuniteti dhe zyrtarët kanë shprehur tmerrin dhe dënimin e dhunës. Nxënësve dhe mësuesve në shkollë po u ofrohet mbështetje psikologjike, si dhe thirrje kolektive për marrjen e masave për të parandaluar tragjedi të tilla në të ardhmen.

Ndërsa hetimi vazhdon, kombi vajton për humbjen e një jete të re të prerë nga një akt dhune e pakuptimtë dhe shumë po bëjnë thirrje për drejtësi dhe veprim për të garantuar sigurinë e të gjithë studentëve.

Franca ka zbatuar disa programe që synojnë reduktimin e dhunës dhe ngacmimit në shkollë.

Një nismë e tillë është **Médiation Sociale en Milieu Scolaire** (“Ndërmjetësimi social në shkollë”), e cila përfshin ndërmjetës socialë të trajnuar për të njohur dhe ndërmjetësuar konfliktet dhe për të trajnuar të tjerët për t’u bërë ndërmjetës.

Një program tjetër është **Prise de Conscience** (“Rritja e ndërgjegjësimit”), i cili synon të edukojë dhe të ndërgjegjësojë për çështjet e dhunës dhe ngacmimit në shkolla.

Përveç kësaj, nën bashkëpunimin e ministrive të shumta, Franca ka futur masa të bazuara në parime si sigurimi i mjediseve shkollore, përforcimi i masave disiplinore, reagimi efektiv ndaj dhunës serioze, menaxhimi i nxënësve përçarës dhe përfshirja e familjeve në përgjegjësinë e mbajtjes së një atmosfere të sigurt shkollore.

Këto programe dhe masa janë pjesë e një strategjie më të gjerë për të krijuar një mjedis arsimor më të sigurt dhe për të adresuar çështjen komplekse të dhunës në shkollë.

By Editor