Arabia Saudite ka konfirmuar një lajm të hidhur që ka prekur zemrat e besimtarëve në mbarë botën: të paktën 1,301 pelegrinë kanë humbur jetën gjatë kryerjes së Haxhit këtë vit. Shumica e viktimave ishin pelegrinë të paautorizuar që ndërmorën udhëtime të gjata në kushte ekstreme të vapës.

Temperaturat gjatë periudhës së Haxhit arritën në nivele alarmante, duke tejkaluar 50°C (122°F), duke bërë që kushtet të ishin të papërshtatshme për pelegrinët. Më shumë se tre të katërtat e atyre që vdiqën nuk kishin leje zyrtare për të qenë atje dhe u ekspozuan ndaj diellit të drejtpërdrejtë pa strehim të mjaftueshëm.

Ministri i Shëndetësisë i Arabisë Saudite, Fahd Al-Jalajel, ka theksuar se janë bërë përpjekje për të rritur ndërgjegjësimin rreth rreziqeve të stresit nga nxehtësia dhe si pelegrinët mund të minimizonin këto rreziqe.

Megjithatë, shumë prej viktimave ishin të moshuar ose vuajnë nga sëmundje kronike.

Ngjarja ka nxitur kritika ndaj autoriteteve saudite për mosmarrjen e masave të mjaftueshme për të bërë Haxhin më të sigurt, veçanërisht për pelegrinët e pa regjistruar që nuk kanë qasje në facilitete si çadrat me ajër të kondicionuar dhe transportin zyrtar të Haxhit.

Edhe nje shqiptar nga Kosova, Muarrem Gashi, humbi jeten ne Meke.

Mensur Gashi, djali i Muarrem Gashit tha se varrosja e trupit të të atit në Shqipëri ishte e pamundur, pasi sipas tij, ligji i Sheriatit në Arabinë Saudite thotë se një person që vdes në Haxh duhet të varroset atje.

Për ne si familje ka qenë një situatë e rëndë, sepse kemi humbur kryefamiljarin. Ishte nisur për në Haxh për herë të parë. Ishte 63-vjeç. Nuk ka pasur asnjë problem shëndetësor asnjëherë. Ka humbur jetën në 13 qershor. Ditë e enjte në mëngjes. Deri atë ditë ka qenë mirë me shëndet.

Kemi provuar që prindin ta kthenim në Kosovë, ta varrosnim në vendlindje, por kjo është e pamundur, sepse është ligji i Sheriatit atje që thotë se nuk lejohet që një person që vdes në Haxh të kthehet në vendlindje. Ai është varrosur në datën 14 qershor atje. Kemi menduar të shkojmë, por ka qenë e pamundur. Mendojmë të shkojmë më pas”, tha Gashi.

Pasojat e numrit të madh të vdekjeve, veçanërisht të pelegrinëve të paautorizuar, janë duke u ndjerë në mbarë botën. Disa qeveri kanë marrë masa të ashpra, duke përfshirë pezullimin e licencave të kompanive të turizmit dhe ndëshkimin e agjentëve të udhëtimit që kanë lejuar pelegrinazhet ilegale.

Haxhi është një nga pesë shtyllat e Islamit dhe konsiderohet si një detyrim fetar për çdo mysliman që është në gjendje financiare dhe fizike për ta kryer të paktën një herë në jetë. Rreth 1.8 milion njerëz morën pjesë këtë vit, sipas autoriteteve saudite.

Ky incident tragjik ka lënë një shenjë të thellë në komunitetin mysliman dhe ka ngritur pyetje serioze rreth sigurisë dhe organizimit të Haxhit. Ndërsa familjet e viktimave vazhdojnë të përjetojnë dhimbjen e humbjes, bota shpreson për përmirësime të domosdoshme që do të parandalojnë që një tragjedi e tillë të përsëritet në të ardhmen.

By Editor