Në fundjavën e festës së Memorial Day, SHBA u godit nga një seri tornadosh që lanë pas një gjurmë shkatërrimi dhe humbje jete. Me të paktën 23 viktima të raportuara në pesë shtete, kjo ngjarje ka rritur ndërgjegjësimin për frekuencën dhe ashpërsinë e motit ekstrem që po bëhet gjithnjë e më i zakonshëm.

Meteorologët kanë vënë në dukje se maji pati numrin e dytë më të lartë të tornadove të regjistruara në historinë e SHBA-së. Një tjetër raport tregon se të paktën 23 persona kanë humbur jetën si pasojë e stuhive që kanë prodhuar tornadot në qendër të SHBA-së. Në Wisconsinin jugor, janë konfirmuar tre tornadot e reja pas motit të rëndë të dielën, duke çuar në një total prej 20 tornadove para se të fillojë vera.

Një ditë e diel e aktivitetit të rëndë të stuhive ka shënuar ditën më aktive të motit të keq të vitit, me të paktën 622 raporte preliminare të motit të keq që shtrihen nga Wyoming deri në New Hampshire. Kjo përfshin 14 tornadot duke përfshirë disa emergjenca të tornadove në Kentucky. Gjithashtu, është raportuar breshër i madh sa një top bejsbolli në lindje të Springfield, Missouri.

Këto ngjarje të fundit janë një kujtesë e fuqishme se ndryshimet klimatike po ndikojnë në intensitetin dhe shpeshtësinë e fenomeneve natyrore ekstreme. Ndërsa komunitetet përpiqen të rindërtojnë dhe të rimarrin veten, është thelbësore që të marrim masa për të përmirësuar përgjigjen ndaj katastrofave natyrore dhe për të forcuar infrastrukturën për të qëndruar të sigurt në përballjen me stuhitë e ardhshme.

By Editor