Në një përshkallëzim të konsiderueshëm të tensioneve në Lindjen e Mesme, Irani ka iniciuar një sulm me dron drejt Izraelit. Ky veprim agresiv vjen si një përgjigje hakmarrëse ndaj asaj që Irani pretendon se ishte një sulm ajror izraelit në një konsullatë iraniane në Damask, që rezultoi në vdekjen e shtatë anëtarëve të Gardës Revolucionare, duke përfshirë një gjeneral.

Qeveria iraniane është zotuar se do t’i përgjigjet njëlloj agresionit të supozuar izraelit. SHBA-ja ka shprehur mbështetjen e saj të plotë për Izraelin, duke deklaruar se do të qëndrojë prapa aleatit të saj në rast të një sulmi iranian.

Sipas një zëdhënësi të Forcave të Mbrojtjes të Izraelit (IDF), Irani ka lëshuar dhjetëra dronë nga territori i tij. IDF ka njoftuar publikisht se ata po ndjekin kërcënimin në hapësirën e tyre ajrore dhe kanë treguar se dronëve do të duhen disa orë për të arritur në territorin izraelit. Në përgatitje, zona të caktuara mund të kenë mungesë të disponueshmërisë GPS.

Autoriteti Rregullator i Aviacionit Civil Jordanez ka mbyllur përkohësisht hapësirën e tij ajrore për të gjithë avionët në hyrje, nisje dhe tranzit si masë paraprake. Ky vendim nënvizon peshën e situatës dhe rreziqet e mundshme për aviacionin civil.

Ministri izraelit i Mbrojtjes Yoav Gallant ka deklaruar se Izraeli ka forcuar aftësitë e tij mbrojtëse dhe sulmuese në fusha të ndryshme, duke përfshirë tokën, ajrin, detin dhe inteligjencën, në pritje të sulmeve të mundshme nga Irani ose përfaqësuesit e tij.

Komuniteti ndërkombëtar po monitoron nga afër situatën, me shqetësimin se kjo mund të çojë në një konflikt më të gjerë në rajon. Kombet e Bashkuara kanë bërë thirrje për përmbajtje nga të gjitha palët e përfshira për të parandaluar përshkallëzimin e mëtejshëm.

Ndërsa situata shpaloset, bota shikon me frymë të ngurtësuar, duke shpresuar për një zgjidhje paqësore të një konflikti që ka potencialin të destabilizojë një rajon tashmë të paqëndrueshëm.

By Editor