Në një zhvillim të paprecedentë në sektorin shëndetësor të Shqipërisë, Spitali Onkologjik i QSUT është përfshirë në një skandal të madh që ka tronditur opinionin publik. Gjyqtarja Armela Hansantari ka vendosur masa sigurimi ndaj tetë personave, përfshirë mjekë, kirurgë, ish-zëvendësdrejtoreshën e përgjithshme të spitalit, farmacistë dhe punonjës.

Hetimet, të cilat filluan në janar të vitit 2023, zbuluan një skemë të stimuluar blerjesh ilaçesh, ku mjekët dyshohet se i dërgonin pacientët në spitale private për të blerë ilaçe që në fakt ishin pjesë e stokut spitalor. Prokuroria e Tiranës, nën drejtimin e Anila Hoxha, ka përdorur blerje të stimuluara për të provuar dyshimet se ilaçet spitalore shiteshin tek privati.

Ministri i Drejtësisë, Ulsi Manja, ka shprehur neveri dhe ka premtuar ndëshkim sipas ligjit për të gjithë ata që janë përfshirë në këtë skandal. Ai theksoi se nuk mund të njollosen bluzat e bardha për shkak të veprimeve të disa individëve.

Ky skandal ka nxitur një debat të gjerë mbi etikën dhe integritetin në sektorin shëndetësor dhe ka shtyrë qeverinë të marrë masa për të rishikuar dhe ndryshuar ligjet për të parandaluar abuzimet e tilla në të ardhmen.

Ngjarja në Spitalin Onkologjik ka lënë një shenjë të thellë në sistemin shëndetësor dhe ka ngritur pyetje serioze mbi menaxhimin dhe moralin e profesionistëve të shëndetësisë. Ndërsa hetimet vazhdojnë, shpresohet që kjo të shërbejë si një mësim për të gjithë dhe të ndihmojë në ndërtimin e një sistemi më të fortë dhe më transparent shëndetësor në Shqipëri.

By Editor