Këtë javë, Ballkani do të dëshmojë një spektakël të jashtëzakonshëm natyror, ndërsa një re masive pluhuri Sahariane bën udhëtimin e saj nga shkretëtirat e Afrikës. Kjo mrekulli atmosferike nuk është vetëm një dëshmi e ndërlidhjes së ekosistemeve të planetit tonë, por edhe një kujtesë e shkallës së madhe të forcave natyrore.

Sipas hartës të publikuar nga stacionet meteorologjike në rajon, i gjithë vendi do të mbulohet nga pluhuri, por trashësia do të jetë më e madhe në zonën e Lezhës për shkak edhe të relievit gjeografik të zonës.

Po ashtu, pluhuri saharian do të shtrihet edhe përgjatë bregdetit të jugut.

Origjina dhe Udhetimi

Reja e pluhurit Sahariane, me origjinë nga shkretëtirat e mëdha të Algjerisë, nxitet nga erërat e forta jugperëndimore. Këto erëra janë pjesë e një modeli më të madh moti që ka qenë jashtëzakonisht i qëndrueshëm dhe i thatë që nga fundi i sezonit të ftohtë, i dominuar nga lartësitë dhe kreshtat e forta të sipërme mbi Evropë.

Me zhvillimin e javës, një front i thellë nga veriu pritet të ndryshojë modelin e motit, duke e kthyer rrjedhën e frontit në një drejtim më jugperëndimor. Kjo krijon terrenin që pluhuri i Saharasë të ngrihet dhe të bartet nëpër Mesdhe, duke arritur në Evropën qendrore dhe në Alpe përpara se të zbresë në Ballkan.

Ndikimi dhe rëndësia

Ardhja e resë së pluhurit parashikohet të përkojë me një sistem frontal që sjell reshje shiu, të cilat do të bëjnë që grimcat e pluhurit të vendosen. Ky fenomen ka të ngjarë të mbulojë borën në Alpe dhe të grumbullohet në tokë, duke ndryshuar peizazhet me ngjyrën e saj portokalli, si shkretëtirë.

Ndërsa reja e pluhurit është një shfaqje mahnitëse e lëvizshmërisë së natyrës, ajo gjithashtu ka implikime praktike. Pluhuri mund të ndikojë në cilësinë dhe dukshmërinë e ajrit, dhe kur vendoset, mund të ndikojë në përbërjen e tokës dhe ekosistemet. Është një kujtesë se si ngjarjet në një pjesë të botës mund të kenë efekte valëzuese diku tjetër.

By Editor