Në mesditën e së premtes, një ndërprerje e madhe e energjisë elektrike ka prekur jo vetëm Shqipërinë, por edhe vende të tjera të Ballkanit, duke lënë qytetarët pa energji elektrike në mes të një vale të fortë nxehtësie. Temperaturat në disa rajone të Ballkanit kanë arritur në shifra alarmante prej rreth 40 gradë Celsius, duke shtuar varësinë e njerëzve nga pajisjet që konsumojnë shumë energji si kondicionerët.

Çfarë Ndodhi?

Ndërprerja e energjisë elektrike u raportua të ketë filluar në Mal të Zi dhe më pas ka prekur Bosnje dhe Hercegovinën, pjesë të Kroacisë duke përfshirë rajonin e Dalmacisë, dhe veriun e Shqipërisë. “Jemi në kontakt me kolegët nga kompanitë e tjera. Nuk ka energji elektrike në katër vende, pjesa më e madhe e Bosnjës, Kroacisë, Shqipërisë, Malit të Zi. Problemi është me sistemin e transportueshëm 400 kv,” tha Kompania Publike e Elektricitetit të Republikës Srpska në Bosnje për televizionin.

Përpjekjet për Rikthimin e Energjisë

Autoritetet në të katër vendet thanë se po punonin për të rikthyer furnizimet me energji. Raportimet nga Sarajeva e Al Jazeera-s treguan se shkak i saktë i ndërprerjes rajonale mbetet ende i panjohur. “Sipas zyrtarëve kroatë, nuk ndodhi në Kroaci, dhe ata thanë se mund të ketë ndodhur diku midis Greqisë dhe Shqipërisë. Por kjo është gjithë informacioni paraprak. Ata gjithashtu thanë se mund të duhen deri në gjashtë muaj para se të dimë rezultatet zyrtare të hetimit mbi incidentin,” tha Hadzimusic.

Spekulimet mbi Shkakun

Media ka spekuluar se vala e nxehtësisë mund të ketë qenë një faktor në ndërprerjen e energjisë. Operatorët thanë se filluan të rikthejnë furnizimin me energji nga mesdita e së premtes.

Nderkohe ministrja Balluku deklaroi se kjo situatë u krijua si pasojë e një avarie në linjën e interkonjeksionit Shqipëri-Greqi, flukseve të mëdha në rrjet dhe temperaturave tepër të larta.

Ministrja shtoi se situata u normalizua në një kohë të shkurtër, por rreziku për përsëritje mbetet i lartë.

Dua t’ju informoj për situatën kritike që jemi përballur sa i përket sistemit të transmetimit të energjisë elektrike. Duke nisur nga linja e interkonjeksionit Shqipëri-Greqi, e cila ka pasur një avari dhe më pas në efekt kaskadë i gjithë vendi, kemi pasur shkëputje të energjisë në gjithë Shqipërinë. E njëjta situatë ka ndodhur në Malin e Zi dhe Kroaci. Volumet e mëdha në sistemet e transmetimit dhe temperaturat kanë krijuar këtë avari. Nga puna e mirë që është bërë në terren kemi rikuperuar shpërndarjen e energjisë për 30 minuta. Jemi në rrezikshmëri pasi volumet e transmetimit janë të mëdha në linjat e interkonjeksionit”, tha Balluku.

By Editor