Në Shtetet e Bashkuara janë zbuluar raste të gripit A (H1N1) me mutacione të dyfishta, të njohura si “dual mutant”. Këto mutacione, të identifikuara si I223V dhe S247N, janë të rëndësishme sepse ato mund të ulin efektivitetin e trajtimeve antivirale si oseltamivir, i njohur ndryshe si Tamiflu.

Studimet laboratorike kanë treguar se viruset e mutuara janë deri në 16 herë më pak të ndjeshme ndaj ilaçeve antivirale. Megjithatë, kjo ulje nuk është aq e madhe sa mutacionet e mëparshme që kanë shkaktuar shqetësim. Pavarësisht kësaj, zbulimi i tyre ka ngritur alarmin në mesin e shkencëtarëve dhe autoriteteve shëndetësore.

Që nga maji i vitit 2023, raste të tilla janë raportuar në 15 vende në pesë kontinente, me një total prej 101 mostrave të virusit të ndarë me bazën globale të të dhënave të virusit GISAID. Vendet me numrin më të lartë të rasteve të raportuara përfshijnë Holandën, me 30 raste, dhe Francën, me 24 raste. Megjithatë, këto mutacione janë ende të rralla, duke përbërë më pak se 1% të sekuencave të virusit të gripit në nivel global.

Ndërsa sezoni i ardhshëm i gripit po afron, është e paqartë se sa gjerësisht do të përhapen këto viruse të mutuara. Megjithatë, vaksinimi kundër gripit mbetet i rëndësishëm, pasi ofron mbrojtje. Qendra për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) thekson rëndësinë e trajtimit të hershëm antiviral për pacientët e spitalizuar me grip dhe ata në rrezik të sëmundjes së rëndë.

CDC do të vazhdojë të monitorojë dhe gjurmojë çdo përhapje të re dhe ndryshime gjenetike. Ndërkohë, ekspertët rekomandojnë që publiku të mbetet i informuar dhe të ndjekë udhëzimet e shëndetit publik për të mbrojtur veten dhe të tjerët nga gripet e stinës.

By Editor