Motrat binjake që ishin të lidhura në gjoks dhe stomak i janë nënshtruar një operacioni të suksesshëm për t’u ndarë.

Mjekët në Qendrën Mjekësore të Fëmijëve Cook në Fort Worth, Teksas, njoftuan të mërkurën se motrat 16-javore JamieLynn dhe AmieLynn tani po flenë në krevat fëmijësh të veçantë pas operacionit të ndarjes, operacioni i parë i këtij lloji në historinë 150-vjeçare të spitalit.

Prindërit e vajzave, Amanda Arciniega dhe James Finley nga Saginaw, Teksas, thanë se mësuan përmes një ekografie gjatë shtatzënisë se prisnin binjakë të bashkuar.

“Në udhëtimin për në shtëpi, ishim të qetë dhe ishte disi e trishtuar. Ne po mendonim, ‘Pse ne, nga të gjithë?”, tha Arciniega në një video të shpërndarë nga Cook Children’s. “Është shumë.”

Arciniega lindi vajzat e saj në tetor në Spitalin Teksas Health Harris Methodist në Fort Worth. Ajo ishte 34 javë shtatzënë në atë kohë dhe lindi vajzat e saj me prerje cezariane, thanë mjekët.

JamieLynn dhe AmieLynn u transferuan më pas në njësinë e kujdesit intensiv neonatal të Cook Children, ku qëndruan deri në operacionin e ndarjes.

Vetëm një grusht i vogël binjakësh të bashkuar i mbijetojnë lindjes së kaluar, sipas Dr. Jose Iglesias, drejtor mjekësor i kirurgjisë pediatrike në Qendrën Mjekësore të Fëmijëve Cook dhe kirurgu kryesor për operacionin e ndarjes së binjakëve.

“Binjakët e bashkuar që arrijnë dhe qëndrojnë të qëndrueshëm pas lindjes, të paktën për ditët e para, në të vërtetë ka vetëm rreth pesë ose tetë të tillë në të gjithë planetin,” tha ai. “Pra, është një situatë shumë e rrallë.”

Finley tha se ai dhe Arciniega e dinin që shanset ishin kundër mbijetesës së vajzave të tyre. Ai e përshkroi procesin e marrjes së tyre deri në operacion si “duke ecur nëpër një shtëpi të përhumbur”.

“Ishte shumë e frikshme dhe emocionale, por ju duhet të vazhdoni dhe ta kaloni atë”, tha Finley, duke shtuar më vonë, “Ishte një udhëtim i frikshëm sepse ne nuk e dinim se çfarë do të ndodhte”.

Një ekip prej mbi 50 personeli mjekësor në Cook Children’s u përgatit për tre muaj për operacionin, i cili përfshinte kirurgë, infermierë anesteziologë, specialistë neonatal dhe më shumë.

“Për t’u përgatitur për këtë, është shumë praktikë, praktikë, praktikë dhe më shumë praktikë, duke u përpjekur me të vërtetë të mendojmë për çdo skenar të mundshëm në mënyrë që të mos habitemi nga asgjë,” tha Dr. Chad Barber, një neonatolog në Cook. te femijeve. “Gjithmonë do të ketë gjëra të papritura, por nëse jeni të përgatitur për mundësitë më të këqija dhe rezultatet më të pamundshme, atëherë të paktën mund të shpresojmë që të mos kapen shumë në befasi”.

Operacioni të hënën, i cili zgjati 11 orë, përfshinte ndarjen e mëlçisë së vajzave, si dhe të lëkurës dhe fascisë së tyre, sipas Dr. Ben Gbulie, një kirurg plastik në Cook Children.

Ekipi mjekësor u nda në dy ekipe për t’u kujdesur për dy vajzat, me ekipin e AmieLynn-it të veshur me kapele jeshile dhe ekipin e JamieLynn-it me kapele vjollce gjatë operacionit.

Iglesias tha se salla e operacionit shpërtheu në një brohoritje të shpejtë kur vajzat u ndanë me sukses gjatë operacionit.

“Ju dilni nga ai modaliteti i mjekut për vetëm disa sekonda, sepse e gjithë dhoma e kuptoi se çfarë ndodhi,” tha ai. “Papritmas ju duhet të zhvendosni një nga foshnjat në tryezën tjetër, gjë që zakonisht nuk ndodh në një sallë operacioni, sepse ju ende e keni fëmijën tuaj në tryezën e parë”.

Finley e përshkroi vajzën e tij JamieLynn si vajzën “të levizshme”, ndërsa e përshkroi AimeeLynn si më “të qetë”.

Hapat e ardhshëm për JamieLynn dhe AimeeLynn do të jenë të vazhdojnë rikuperimin e tyre dhe më pas të përparojnë drejt momenteve normale që priten për foshnjat e moshës së tyre.

Duke përshkruar të ardhmen e motrave, Iglesias tha: “Ato do të rriten si vajzat e vogla që duhet të jenë, të pavarura dhe të guximshme, siç na kanë treguar tashmë.”

Perkthyer nga ABC NEWS

Fotot nga Cook Children’s Medical Center

By Editor