Mirush Kabashi, i lindur më 17 prill 1948, në Shkodër, Shqipëri, ishte një figurë madhështore në skenën e artit shqiptar. Karriera e tij zgjati disa dekada, gjatë së cilës ai solli në jetë mbi 100 personazhe në teatër dhe 20 në film, duke treguar shkathtësinë dhe thellësinë e tij si aktor.

Rrugëtimi i Kabashit në art nisi në vendlindjen e tij, por shumë shpejt u shtri më tej, pasi u rrit në Durrës dhe më pas u bë drejtor i teatrit “Aleksandër Moisiu”. Talenti i tij nuk ishte i kufizuar vetëm në skenë; Ai dha gjithashtu një kontribut të rëndësishëm në televizionin shqiptar dhe ishte mësues i nderuar i “Mjeshtërisë së aktorit” në Akademinë e Arteve.

Karriera e Mirush Kabashit u shënua nga një sërë rolesh të shquara që shfaqën talentin dhe shkathtësinë e tij të jashtëzakonshme. Këtu janë disa nga performancat e tij më të paharrueshme:

**Sadush Neziri** në komedinë “Hija e tjetrit” të Ruzhdi Pulahës. Ky rol i dha çmimin “Aktori më i mirë” në Festivalin Kombëtar të Teatrove Profesionistë në vitin 1989.

**Noka** në komedinë e Ilir Bezhanit “Sa mirë beri qe murti”.

Portretizimi i tij i dha çmimin “Aktori më i mirë” në Festivalin e Aktrimit “Apollon 2002”.

**Sokrati** në “Apologjia e fundit e Sokratit”.

Performanca e tij si filozof antik mbahet mend si një nga rolet e tij më me ndikim në teatër.

Në kinema Kabashi la gjurmë të dukshme me role në filma si:

“Kronikë provinciale”

“Ne dhe Lenini”

“Nata”

“Edhe ashtu edhe kështu”

“Binarët”

“Telefoni i një mëngjesi”

“Shoqja nga fshati”

“Një ndodhi në port”

Këta role jo vetëm e pasuruan filmografinë shqiptare, por edhe e forcuan reputacionin e Kabashit si një aktor mjeshtëror dhe një interpretues i madh i poezisë. Trashëgimia e tij artistike vazhdon të frymëzojë aktorët dhe audiencën.

Fisi Kabashi, të cilit i përket familja e tij, tashmë është sinonim i përsosmërisë artistike, falë jo pak kontributeve të Mirushit. Shfaqjet e tij nuk ishin vetëm akte; ishin mishërime personazhesh që bënë jehonë te publiku, duke i dhënë titullin “Artist i Merituar i Shqipërisë”. Rolet e tij ishin të shumëllojshme, duke filluar nga satirike në komike, secili i karakterizuar nga origjinaliteti dhe eleganca.

Ndikimi i Kabashit në kulturën shqiptare ishte i thellë. Ai ishte një nga interpretuesit më të mëdhenj të poezisë në vend dhe videot e tij motivuese vazhdojnë të frymëzojnë. Çmimet e tij përfshijnë çmimin “Aktori më i mirë” në Festivalin Kombëtar të Teatrove Profesionistë në 1989 dhe “Sfinksi i Artë” në edicionin e nëntë të Festivalit të Teatrit Eksperimental në Kajro, ndër të tjera.

Më 5 dhjetor 2023, Mirush Kabashi u nda nga jeta në moshën 75-vjeçare, duke lënë pas një trashëgimi që do të vazhdojë të ndikojë dhe frymëzojë botën e artit shqiptar për brezat në vijim.

Foto marre nga Google Images

By Editor