Në zemër të Tiranës, kryeqytetit të gjallë të Shqipërisë, një kor zërash të vendosur u ngrit mbi zhurmën e zakonshme të qytetit në këtë Ditë Ndërkombëtare të Punëtorëve. Pedagogët e qytetit, një grup i njohur për përkushtimin e tyre në formësimin e brezave të ardhshëm, u mblodhën në një protestë paqësore por të fuqishme përpara Ministrisë së Arsimit dhe Sportit. Kërkesa e tyre? Një kompensim i drejtë për shërbimin e tyre të paçmuar për fëmijët e kombit.

“Nuk ka arsim cilësor pa mësues të paguar mirë”, i bëri jehonë motos së protestës së ditës. Kerkesa e mesuesve është e thjeshtë: ata kërkojnë njohjen e punës së tyre nëpërmjet një rroge dinjitoze që pasqyron kontributin e tyre në shoqëri. Me pankarta të mbajtura lart, ata i bënë thirrje qeverisë që të ndajë 5% të Prodhimit të Brendshëm Bruto për arsimin.

Protesta vjen në një moment kritik kur profesioni i mësuesit në Shqipëri përballet me sfida të mëdha. Shumë degë të mësimdhënies, veçanërisht në fushat kryesore STEM si matematika, fizika dhe kimia, po shohin një rënie të interesit midis të diplomuarve. Ky trend, argumentojnë mësuesit, është rezultat i drejtpërdrejtë i pagave joadekuate që nuk arrijnë të tërheqin dhe mbajnë talentet brenda sektorit arsimor.

Fjalët e një pedagogu rezonuan në turmë: “Mbajeni premtimin për rritjen e pagave të mësuesve; ne kemi nevojë për dyfishim të pagave në arsim në mënyrë që profesioni i mësuesit të bëhet i kërkuar nga maturantët”. Mesazhi është i qartë—pa paga konkurruese, cilësia e arsimit dhe e ardhmja e rinisë shqiptare janë në rrezik.

Mësuesit kanë paralajmëruar se nëse nuk plotësohen kushtet e tyre, ata janë të përgatitur të përshkallëzojnë veprimet e tyre në greva të përgjithshme. Ata qëndrojnë të bashkuar në kauzën e tyre, me një vendosmëri të fortë sa muret e kështjellës historike të qytetit. Sot, ata nuk janë vetëm edukatorë; ata janë avokatë për një të ardhme më të ndritur për të gjithë Shqipërinë.

Ndërsa protesta paqësore vazhdon, pedagogët e Tiranës mbeten me shpresë se zëri i tyre do të dëgjohet dhe se qeveria do të marrë masa vendimtare për financimin e duhur të arsimit publik. Vetëm atëherë kombi mund të festojë me të vërtetë thelbin e 1 majit – një ditë për të nderuar punëtorët që ndërtojnë themelet e shoqërisë.

Foto marre nga Google Images

By Editor