Në botën e sporteve dimërore, ku kombet me një traditë të pasur në ski shpesh dominojnë titujt kryesorë, një atlete e re ka dalë nga Shqipëria, e cila ka thyer tavanin e borës me talentin dhe vendosmërinë e saj të jashtëzakonshme. Lara Colturi, vetëm 17 vjeç, është kthyer në një simbol të shpirtit sportiv të Shqipërisë, duke përfaqësuar vendin e saj për herë të parë në Kampionatin Botëror të Skive.

Këtë fundjavë, më 16-17 mars, në Saalbach të Austrisë skiatorja shqiptare Lara Colturi do të shkruajë historinë.

Ajo do të bëhet debutuesja e parë në finalet përmbyllëse të rrethit më elitar të Kupës së Botës në skinë alpine.

Lara është midis 25 më të mirave të botës në Sllallom dhe Sllallomin Gjigant.

**Një debutim historik**

Rrugëtimi i Larës në Kampionatin Botëror të Skive nuk është aspak i jashtëzakonshëm. E lindur në një familje me një origjinë të fortë skijimi, nëna e saj, një kampione olimpike dhe babai i saj, një instruktor skish, Lara ishte e destinuar për në shpatet. Debutimi i saj në Kupën e Botës në moshën 15-vjeçare e shënoi atë si konkurrenten më të re në gati gjysmë shekulli, një rekord i mbajtur më parë nga legjendat e skijimit si Mikaela Shiffrin.

Në një intervistë të dhënë pak ditë më parë, Lara foli për objektivat e saj: “Më konsiderojnë legjendë e re, por unë ende jam shume e vogël. Po, natyrisht, jam shumë i lumtur për sukseset e fundit në garat me karakter ndërkombëtar. Unë nuk do të ndalem, do të vazhdoj të ngre nivelin tim në pistën e bardhë. Perspektivën e kam përpara, meqë jam ende e re. Çka do ta dëshmojë veten, dhe do të bëjë maksimumin për vendin që përfaqësoj. Do te bëj gjithçka që Shqiperia te prezantohet denjësisht në arenën ndërkombëtare”.

**Rruga perpara**

Me Kampionatin Botëror të Skive pas saj, sytë e Larës tashmë janë drejtuar nga Olimpiada, ku ajo synon të sjellë në atdhe medaljen e parë të sporteve dimërore të Shqipërisë. Regjimi i saj i stërvitjes është rigoroz dhe angazhimi i saj i palëkundur. Skiatorja e re e di se rruga drejt lavdisë olimpike është e pjerrët, por ajo është gati për sfidën.

**Një model për të rinjtë**

Lara është kthyer në një model për të rinjtë në Shqipëri dhe më gjerë. Ajo mishëron vlerat e punës së palodhur, përkushtimit dhe kërkimit të përsosmërisë. Nëpërmjet fondacionit të saj, ajo synon të inkurajojë pjesëmarrjen e të rinjve në sport dhe të ofrojë mundësi për atletët e talentuar që nuk kanë burime.

Pjesëmarrja historike e Lara Colturit në Kampionatin Botëror të Skive është një dëshmi e pranisë në rritje të Shqipërisë në botën e sportit. Suksesi i saj është një fener shprese për atletët aspirantë kudo që janë, duke dëshmuar se me pasion dhe këmbëngulje, edhe ëndrrat më të larta mund të jenë të arritshme. Ndërsa Lara vazhdon të shtyjë kufijtë e asaj që është e mundur, ajo mbart me vete krenarinë e një kombi dhe mbështetjen e një bote të frymëzuar nga udhëtimi i saj.

Foto marre nga interneti

By Editor