Shefja e Teknologjisë në OpenAl, dhe krijuesja e ChatGPT, shqiptarja Mira Murati në një intervistë për TIME, ku ka deklaruar se ChatGPT ndonëse ka aftësi të jashtëzakonshme krijuese dhe komunikimi, sërish ka nevojë për përmirësim.

Murati tha se ChatGPT ka potencial për të ndihmuar me edukimin e personalizuar, ndërsa vuri theksin te rëndësia e gjithëpërfshirjes së aktorëve për ndikim në këtë teknologji.

ChatGPT pushtoi imagjinatën e publikut pas publikimit të tij në fund të nëntorit.

Ndërsa disa shkolla po e ndalojnë atë, Microsoft njoftoi një investim prej 10 miliardë dollarësh në kompani dhe Google lëshoi një “kod të kuq”, duke u shqetësuar se teknologjia mund të prishë biznesin e saj të kërkimit.

 “Ashtu si me revolucionet e tjera nëpër të cilat kemi kaluar, do të ketë vende të reja pune dhe disa vende pune do të humbasin…por unë jam optimiste”, ka deklaruar më herët Murati.

Së pari, dua t’ju përgëzoj ju dhe ekipin tuaj që ChatGPT kaloi testimin e licensimit mjekësor në SHBA, testimin MBA të Shkollës së Biznesit Ëharton dhe katër testime të mëdha universitare në shkollën juridike.

Petje: A të duket sikur ke të bësh me një fëmijë-gjeni?

Ne nuk e prisnim të arrinim këtë nivel. Në fakt, kishim edhe njëfarë frike për ta nxjerrë. Jam kurioze të shoh zonat ku do të fillojë të jetë e dobishme për njerëzit dhe jo vetëm si risi dhe kuriozitet.

Pyetje: Unë i kërkova ChatGPT një pyetje për t’ua bërë juve dhe aty thuhej: Cilat janë disa nga kufizimet ose sfidat që keni hasur gjatë punës me ChatGPT dhe si i keni kapërcyer ato?

Kjo është një pyetje e mirë. ChatGPT është në thelb një model i madh bisedimi, një rrjet i madh nervor që është trajnuar për të parashikuar fjalën tjetër dhe sfidat me të, janë sfida të ngjashme që shohim me modelet bazë të gjuhëve të mëdha: mund të përbëjë fakte.

Edhe në një mënyrë shumë të sigurt!

Po. Kjo është në fakt një sfidë thelbësore. Ne zgjodhëm dialogun veçanërisht, sepse dialogu është një mënyrë për të bashkëvepruar me një model dhe për t’i dhënë atij reagime. Nëse mendojmë se përgjigjia e modelit është e pasaktë, mund të themi: “A je i sigurt? Unë mendoj se në të vërtetë…” Dhe më pas modeli ka një mundësi të shkojë përpara e me radhë me ju, ngjashëm me mënyrën se si do të bisedonim me një njeri tjetër.

Pyetje: Teknologjitë novatore zgjidhin probleme. Çfarë problemi po zgjidh ChatGPT?

Tani për tani, është në fazën e rishikimit të kërkimit, kështu që nuk dua të flas me besim të lartë se cilat probleme po zgjidh. Por unë mendoj se ne mund të shohim se ajo ka potencialin për të revolucionarizuar me të vërtetë mënyrën se si mësojmë. Njerëzit janë në klasa, të themi me 30 persona. Të gjithë kanë prejardhje të ndryshme, mënyra të ndryshme të të mësuarit dhe të gjithë po marrin në thelb të njëjtën kurrikul. Me mjete si ChatGPT, mund të bisedoni pafund për të kuptuar një koncept në një mënyrë që i përshtatet nivelit tuaj të të kuptuarit. Ka potencial të jashtëzakonshëm për të na ndihmuar me edukimin e personalizuar.

Pyetje: Por disa shkolla po e ndalojnë ChatGPT. A ju befason kjo?

Kur po zhvillojmë këto teknologji, ne vërtet shkojmë drejt inteligjencës së përgjithshme, aftësive të përgjithshme me besueshmëri të lartë—dhe duke e bërë këtë në mënyrë të sigurt. Por kur e hapni atë për sa më shumë njerëz që të jetë e mundur me prejardhje të ndryshme dhe ekspertizë të fushës, patjetër që do të habiteni nga llojet e gjërave që ata bëjnë me teknologjinë, si në aspektin pozitiv ashtu edhe në atë negativ.

Pyetje: Një numër në rritje i liderëve në këtë fushë po paralajmërojnë për rreziqet e AI. A keni ndonjë dyshim për teknologjinë?

Ky është një moment unik në mënyrën se si teknologjia e formëson shoqërinë. Dhe kjo shkon në të dyja drejtimet: teknologjia na formëson dhe ne e formësojmë atë. Ka shumë probleme për t’u kuptuar. Si ta bëjmë atë që të jetë në përputhje me qëllimin njerëzor dhe përfundimisht në shërbim të njerëzimit? Ekzistojnë gjithashtu një sërë pyetjesh rreth ndikimit shoqëror, dhe ka shumë pyetje etike dhe filozofike që duhet t’i shqyrtojmë. Dhe është e rëndësishme që ne të sjellim zëra të ndryshëm, si filozofë, shkencëtarë socialë, artistë dhe njerëz nga shkencat humane.

Pyetje: Cila është pyetja kryesore etike apo filozofike që ne ende duhet ta kuptojmë?

[AI] mund të keqpërdoret, ose mund të përdoret nga aktorë të këqij. Pra, atëherë ka pyetje se si e qeverisni përdorimin e kësaj teknologjie në nivel global. Si e qeverisni përdorimin e AI në një mënyrë që është në përputhje me vlerat njerëzore?

Pyetje: A mendoni se këto pyetje duhet t’u lihen kompanive si tuajat, apo qeveritë duhet të përfshihen në krijimin e rregulloreve?

Është e rëndësishme që OpenAI dhe kompanitë si e jona ta sjellin këtë në ndërgjegjen e publikut në një mënyrë të kontrolluar dhe të përgjegjshme. Por ne jemi një grup i vogël njerëzish dhe ne kemi nevojë për një kontribut më të madh në këtë sistem, që shkon përtej teknologjive, padyshim rregullatorët dhe qeveritë dhe të gjithë të tjerët.

Pyetje: Gjithmonë ekziston frika se përfshirja e qeverisë mund ta ngadalësojë inovacionin. Nuk mendoni se është shumë herët që politikëbërësit dhe rregullatorët të përfshihen?

Nuk është shumë herët. Është shumë e rëndësishme që të gjithë të fillojnë të përfshihen, duke pasur parasysh ndikimin që do të kenë këto teknologji.

Pyetje: Mira, a mund të më japësh një këngë apo album, një libër dhe një film që të na japë një pasqyrë se kush je dhe çfarë të frymëzon?

Kënga: “Paranoid Android” nga Radiohead. Kënga është e shtresuar dhe prek tema që lidhen me shoqërinë në teknologji. Jo shumë emocionuese, por e bukur dhe nxitëse.

Libri: “Duino Elegiies”, një përmbledhje me poezi nga Rainer Maria Rilke. Kohët e fundit e mora këtë si dhuratë dhe e gjeta thellësinë dhe bukurinë e poezive shumë frymëzuese.

Filmi, “2001: A Space Odyssey” vazhdon të ngacmojë imagjinatën time me imazhet dhe muzikën e saj, veçanërisht në sekuencën befasuese kur anijet kozmike shoqërohen nga valsi i të Danubit Blu të Johann Strauss.

By Editor