Në një vendim historik, Komisioni Evropian ka gjobitur Apple me mbi 1.8 miliardë euro për ato që i përshkruan si “rregulla abuzive të dyqaneve të aplikacioneve për ofruesit e transmetimit të muzikës”, duke shënuar një kthesë të rëndësishme në shqyrtimin e vazhdueshëm të praktikave të tregut të kompanive të mëdha të teknologjisë.

Gjoba u vendos pasi një hetim i plotë arriti në përfundimin se Apple kishte abuzuar me pozicionin e saj dominues në treg duke vendosur rregulla kufizuese për zhvilluesit e aplikacioneve të transmetimit të muzikës. Këto rregulla i penguan zhvilluesit të informonin përdoruesit e iOS (IPhone, IPad)për shërbimet alternative, shpesh më të lira, të abonimit të disponueshme jashtë App Store të Apple.

Thelbi i Gjetjeve të Komisionit

Gjetjet e Komisionit përqendroheshin rreth “dispozitave kundër drejtimit” të Apple, të cilat i ndalonin zhvilluesit nga:

– Informimi i përdoruesve brenda aplikacioneve të tyre për ofertat më të lira të abonimit të disponueshme në internet jashtë aplikacionit.

– Ofrimi i çdo udhëzimi brenda aplikacioneve të tyre se si të abonoheni në këto oferta.

– Duke përfshirë lidhjet në aplikacionet e tyre që i çojnë përdoruesit në faqen e internetit të zhvilluesit ku mund të bliheshin abonime alternative.

Këto dispozita nuk u konsideruan as të nevojshme dhe as proporcionale për mbrojtjen e interesave komerciale të Apple në lidhje me App Store dhe u zbulua se ndikonin negativisht në interesat e përdoruesve të iOS. Përdoruesit ose u lanë të angazhoheshin në një kërkim të rëndë për oferta më të mira ose mbetën të pavetëdijshëm për to.

Ndikimet për Apple dhe industrinë e teknologjisë

Ky vendim është një mesazh i qartë nga Komisioni Evropian se nuk do të tolerojë praktikat e tregut që minojnë zgjedhjen e konsumatorëve dhe konkurrencën e ndershme. Madhësia e gjobës, e cila është dënimi i tretë më i madh antitrust deri më sot, nënvizon ashpërsinë me të cilën Komisioni i sheh shkelje të tilla.

Apple ka njoftuar synimin e saj për të apeluar vendimin, duke argumentuar se konkluzionet e Komisionit nuk mbështeten nga dëshmitë e dëmtimit të konsumatorëve dhe nuk pranojnë natyrën konkurruese të tregut.

Duke parë përpara

Ndërsa peizazhi dixhital vazhdon të evoluojë, ky vendim mund të krijojë një precedent për mënyrën se si gjigantët e teknologjisë rregullohen në kushtet e konkurrencës në treg. Ai gjithashtu thekson rolin në rritje të organeve qeveritare në formësimin e politikave të platformave të shpërndarjes së aplikacioneve dhe ekosistemit më të gjerë të teknologjisë.

Vendimi vjen vetëm disa ditë përpara hyrjes në fuqi të rregullave të reja të BE-së sipas Aktit të Tregjeve Dixhitale, të cilat do t’u kërkojnë kompanive të mëdha të teknologjisë si Apple të hapin më tej shërbimet e tyre.

By Editor