I lindur më 16 prill 1889, në Londër, Angli, Sir Charles Spencer “Charlie” Chaplin u ngrit nga thellësia e varfërisë për t’u bërë një nga figurat më të dashura dhe më ikonike të epokës së filmit pa zë. Personazhi i tij “The Tramp”, me kapelen e tij, mustaqet dhe bastunin, u bë simbol i qëndrueshmërisë dhe njerëzimit.

Jeta e hershme e Chaplin ishte e mbushur me vështirësi. Babai i tij mungonte dhe nëna e tij kishte vështirësi financiare, gjë që bëri që Charlie i ri të kalonte kohë në shtëpitë e punës. Pavarësisht këtyre sfidave, depërtimi i Chaplin në artet e shfaqjes filloi herët, dhe në moshën 19-vjeçare, ai po bënte turne në Shtetet e Bashkuara me kompaninë Fred Karno.

Karriera e tij filmike filloi në 1914 me Keystone Studios, ku ai zhvilloi shpejt personazhin e tij të famshëm Tramp. Talenti i Chaplin-it për pantomimën dhe fytyra e tij shprehëse i dhanë jetë personazhit pa pasur nevojë për fjalë. Ai drejtoi filmat e tij dhe vazhdoi të përmirësonte zanatin e tij, duke lëvizur nëpër korporatat Essanay, Mutual dhe First National.

Në vitin 1918, Chaplin ishte bërë një fenomen global. Në vitin 1919, ai bashkëthemeloi United Artists, duke i dhënë atij kontroll të plotë mbi filmat e tij. Veprat e tij të shquara përfshijnë “The Kid” (1921), “The Gold Rush” (1925) dhe “Circus” (1928). Edhe pse bisedat u bënë normë, Chaplin prodhoi kryevepra të heshtura si “City Lights” (1931) dhe “Modern Times” (1936).

Filmi i parë me zë i Chaplin, “Diktatori i Madh” (1940), ishte një satirë e guximshme e Adolf Hitlerit dhe fashizmit. Megjithatë, vitet 1940 sollën polemika për Chaplin, me akuza për simpati komuniste dhe skandale personale. Një hetim i FBI-së çoi në largimin e Chaplin nga Shtetet e Bashkuara dhe ai u vendos në Zvicër.

Final speech from “The Great Dictator”

Pavarësisht polemikave, trashëgimia e Chaplin-it si regjisor, aktor dhe kompozitor vazhdon. Ai mbahet mend jo vetëm për kontributin e tij në kinema, por edhe për komentet e tij mbi gjendjen njerëzore. Arti i tij kapërceu epokën e heshtur, duke folur shumë përmes komedisë pamore dhe patosit. Charlie Chaplin mbetet një figurë e përjetshme, duke na kujtuar fuqinë e të qeshurit dhe shpirtin e qëndrueshëm të “The Tramp”.

Jeta dhe vepra e Chaplin vazhdojnë të frymëzojnë dhe argëtojnë, duke dëshmuar se arti i vërtetë është me të vërtetë i pavdekshëm.

Foto marre nga Google Images

By Editor