“JO TË GJITHË NE MUND TË BËJMË GJËRA TË MËDHA. POR MUND TE BEJME GJËRA TË VOGLA ME DASHURI TË MADHE.” – NËNË TEREZA

Kur problemet e botës ju pushtojnë, reflektimi i disa citimeve të Nënë Terezës mund të frymëzojë shpresë dhe një fokus të ripërtërirë për të jetuar një jetë me dashuri, shërbim dhe besim.

Një nga humanitaret e mëdha të epokës sonë, Shën Tereza e Kalkutës, siç u quajt pas kanonizimit të saj në vitin 2016, i tregoi botës se si t’i duam dhe t’u shërbejmë njerezve ne nevoje përreth nesh. E vogël në përmasa dhe shtat, ajo e kompensoi atë me zellin dhe përkushtimin e saj te madh ndaj njerëzve që i donte dhe i ndihmonte – shpesh ata që shiheshin si të dëbuar dhe të margjinalizuar nga komunitetet e tyre. Kur murgesha e përkushtuar me origjinë shqiptare fitoi çmimin Nobel për Paqen në vitin 1979, ajo ia dhuroi të gjithë çmimin e saj në para të varfërve në Indi.

Në jetën e saj të gjatë, ajo preku jetët e miliona njerëzve përmes pranisë dhe akteve të saj bamirëse, si dhe të vërtetave që ndau nga përvoja e saj e besimit. Si dikush që mishëroi natyrën shërbëtore të Krishtit, duke qenë duart dhe këmbët e tij për të tjerët, ajo na la me mençuri të menyra qëndrueshme për të frymëzuar besimin tonë. Në fjalët e saj dhe veçanërisht në veprimet e saj, ne shohim se një jetë dashurie – sado e madhe apo e vogël, e qetë apo e njohur – është domethënëse, kuptimplote dhe e fuqishme.

Reflektoni këto citate nga Nënë Tereza gjatë gjithë ditës tuaj. Ndani një në një shënim për një mik për t’i inkurajuar ata. Ose printoni dhe shfaqni një të tillë në dhomën tuaj të shtëpisë ose zyrës për ta mbajtur mendjen në krye të mençurisë së saj. Në fund të fundit, gjërat e vogla që bëni sot në dashuri mund dhe do të ndryshojnë te nesërmen.

“Nëse i gjykon njerëzit, nuk ke kohë për t’i dashur ata.”

“Paqja fillon me një buzëqeshje.”

“Kemi frikë nga e ardhmja sepse po e humbim të sotmen”.

“E djeshmja ka ikur. E nesërmja nuk ka ardhur ende. Kemi vetëm sot. Le të fillojmë.”

“Sa herë që i buzëqesh dikujt, është një veprim dashurie, një dhuratë për atë person, një gjë e bukur.”

“Fjalët e mira mund të jenë të shkurtra dhe të lehta për t’u thënë, por jehona e tyre është vërtet e pafund.”

“Mos mendoni se dashuria për të qenë e vërtetë duhet të jetë e jashtëzakonshme. Ajo që na duhet është të duam pa u lodhur.”

“Varfëria më e tmerrshme është vetmia dhe ndjenja e të qenit i padashur.”

“Nuk është se sa shumë japim, por sa shumë dashuri kemi për të dhënë.”

“Një jetë e pa jetuar për të tjerët, nuk është jetë.”

“Unë preferoj që ju të bëni gabime në mirësi sesa të bëni mrekulli në mosmirësi.”

“Nëse gjen lumturinë, njerëzit mund të jenë xhelozë. Ji i lumtur gjithsesi.”

“Unë vetëm nuk mund ta ndryshoj botën, por mund të hedh një gur nëpër ujëra për të krijuar shumë valë.”

“DASHURIA ËSHTË NJË FRUT NË SEZON NE TË GJITHA KOHËT DHE MUND TE ARRIHET ME DORE.” – NËNË TEREZA

“Me gjak jam shqiptare. Nga shtetësia, një indiane. Me besim, unë jam një murgeshë katolike. Sa i përket thirrjes sime, unë i përkas botës. Për sa i përket zemrës sime, unë i përkas tërësisht Zemrës së Jezusit.”

Me shtat të vogël, me besim si shkëmb, Nënë Terezës së Kalkutës iu besua misioni për të shpallur dashurinë e etur të Zotit për njerëzimin, veçanërisht për më të varfërit e të varfërve.

“Perëndia ende e do botën dhe Ai me dërgon mua dhe juve që të jemi dashuria dhe dhembshuria e Tij për të varfërit.”

Ajo ishte një shpirt i mbushur me dritën e Krishtit, në zjarr me dashurinë për Të dhe që digjej nga një dëshirë: “për të shuar etjen e Tij për dashuri dhe për shpirtra.”

By Editor