Donald Sutherland, aktori me famë botërore i cili la gjurmë të pashlyeshme në industrinë e filmit, ka ndërruar jetë në moshën 88-vjeçare pas një sëmundjeje të gjatë. I lindur në korrik të vitit 1935 në Saint John, New Brunswick, Sutherland ishte një reporter i lajmeve në radio në rininë e tij dhe u diplomua nga Universiteti i Toronto-s me një diplomë në inxhinieri.

Karriera e tij e gjatë dhe e shquar e filloi me rolin e tij në filmin “The Dirty Dozen” në vitin 1967, duke vijuar me role të mëdha si Hawkeye Pierce në “M*A*S*H”, Sgt. Oddball në “Kelly’s Heroes” (1970), dhe John Klute në “Klute” (1971). Ai u nominua për BAFTA për rolet e tij në “Steelyard Blues” (1973) dhe “Don’t Look Now” (1973), dhe mori një nominim për çmimin Saturn për rolin e tij në “Invasion of the Body Snatchers” (1978), ku ai dha një nga britmat më të paharrueshme të kinemasë.

Sutherland ishte i njohur për karakteret e tij të pazakontë, duke filluar nga rolet e tij në kinemanë e paparashikueshme dhe kundër-establishtit të viteve ’70, deri te rolet e tij më të fundit si Presidenti i korruptuar Coriolanus Snow në serinë e filmave “The Hunger Games”. Ai fitoi një çmim Golden Globe dhe një çmim Primetime Emmy për “Citizen X” (1995), një tjetër Golden Globe për “Path to War” (2002), dhe një çmim Akademie nderi në vitin 2017, por kurrë nuk fitoi ose u nominua për një çmim Akademie konkurrues, duke bërë disa të thonë se ai ishte një nga aktorët më të mirë që kurrë nuk u nominuan për një Oscar.

Një aktivist i njohur kundër luftës, Sutherland ishte babai i aktorëve Kiefer Sutherland, Rossif Sutherland dhe Angus Sutherland. Ai la pas një trashëgimi të pashtershme në industrinë e filmit, duke qenë një figurë e rëndësishme për pothuajse 50 vjet. Aktori i madh do të mbahet mend për talentin e tij të jashtëzakonshëm, për kontributin e tij të madh në kinema dhe për ndikimin e tij të pashlyeshëm në breza të tërë të aktorëve dhe adhuruesve të filmit.

Donald Sutherland, një yll që do të vazhdojë të ndriçojë në botën e artit dhe të kulturës edhe pas largimit të tij. Ai do të mbahet mend si një ikonë e kinemasë, një artist i vërtetë dhe një njeri me një zemër të madhe. Pusho në paqe, Donald Sutherland.

Foto nga Google Images

By Editor