Çdo vit më 14 qershor, Shtetet e Bashkuara të Amerikës festojnë Ditën e Flamurit, një ditë për të nderuar historinë dhe simbolikën e flamurit kombëtar. Kjo datë shënon përvjetorin e adoptimit të “Yjeve dhe Shiritave” si flamuri zyrtar i SHBA-së nga Kongresi Kontinental më 14 qershor 1777.

50 yjet përfaqësojnë 50 shtetet e SHBA-së, ndërsa 13 shiritat përfaqësojnë 13 kolonitë britanike origjinale që shpallën pavarësinë nga Mbretëria e Bashkuar, të cilat më pas e siguruan pavarësinë e tyre me fitoren në Luftën e Revolucionit Amerikan

Dita e Flamurit nuk është një festë federale, por është një traditë që ka më shumë se një shekull që nderon historinë e flamurit të SHBA-së. Në vitin 1916, Presidenti Woodrow Wilson e bëri këtë vëzhgim një ditë zyrtare përmes një proklamate presidenciale. Që nga ajo kohë, presidentët kanë vazhduar të lëshojnë proklamata vjetore që ftojnë qytetarët të shfaqin flamurin gjatë gjithë javës së Ditës së Flamurit.

Rëndësia e Flamurit

Flamuri amerikan simbolizon lirinë dhe unitetin, vlera që janë thelbësore për identitetin kombëtar të SHBA-së. Ngjyrat e tij – kuq, bardhë dhe blu – kanë kuptimet e tyre të veçanta të caktuara nga Kongresi i Artikujve të Konfederatës në 1782: kuqi për guxim dhe qëndrueshmëri, bardhë për pastërti dhe drejtësi, dhe blu për vigjilencë, përkushtim dhe drejtësi.

Festimi i Ditës së Flamurit mund të përfshijë shfaqjen e flamurit kombëtar në shtëpi, shkolla dhe ndërtesa të tjera publike. Është gjithashtu një kohë për të mësuar rreth historisë së flamurit dhe për të ndjekur etiketën e duhur të flamurit për një shfaqje të përshtatshme.

Dita e Flamurit është një kujtesë e fuqishme e vlerave që flamuri përfaqëson dhe një ftesë për të reflektuar mbi lirinë dhe unitetin që ai simbolizon. Le të përdorim këtë ditë si një mundësi për të shprehur krenarinë tonë kombëtare dhe për të nderuar simbolin që na bashkon të gjithë si një komb.

By Editor