Më 7 prill 1939, një ngjarje e rëndësishme u shpalos në preludin e Luftës së Dytë Botërore: pushtimi italian i Shqipërisë. Kjo fushatë ushtarake, e cila zgjati nga 7 prilli deri më 12 prill, u drejtua nga Mbretëria e Italisë kundër Mbretërisë Shqiptare. Pushtimi rezultoi në një fitore të shpejtë italiane, duke çuar në shndërrimin e Shqipërisë në një protektorat italian dhe efektivisht pjesë e Perandorisë Italiane.

Rëndësia strategjike e Shqipërisë për Italinë daton që nga periudha e vonë osmane. Strategët detarë italianë lakmuan portin e Vlorës dhe ishullin e Sazanit për shkak të vendndodhjes së tyre në hyrje të Gjirit të Vlorës dhe Detit Adriatik. Italianët synonin të krijonin një bazë ushtarake në këto vende për të lehtësuar operacionet në Ballkan.

Forcat italiane, të komanduara nga Benito Mussolini, Alfredo Guzzoni dhe Giovanni Messe, përbëheshin nga 40,000 ushtarë, 400 avionë dhe një flotë detare e frikshme. Mbrojtja shqiptare, e udhëhequr nga Mbreti Zog I, ishte dukshëm shume më e vogel, me vetëm 8000 ushtarë dhe mbështetje minimale ajrore dhe detare. Rezistenca e patrioteve vazhdoi gjate gjithe pushtomit fashist. Ne ditet e para te pushtimit luftetaret shiptare pa ndihmen e mbreterise organizuan rezistenca ne portet kryesore te Vlores dhe Durresit. Forcat nacionaliste shqiptare e kundershtuan pushtimin, por largimi i mbretit Zog krijoi nje vakum te madh per nje kudershtim te organizuar ushtarak.

Italia më pas krijoi një bashkim personal me Shqipërinë, ku mbreti italian Viktor Emanuel III u bë gjithashtu Mbret i Shqipërisë. Pushtimi i Shqipërisë ishte pjesë e ambicieve imperialiste të Musolinit dhe shërbeu si pararendës i konfliktit më të gjerë që do të përfshinte botën.

Kjo ngjarje është një kujtesë e ashpër e kohërave të trazuara që paraprine botën moderne dhe pasojave të gjera të agresionit ushtarak. Pushtimi italian i Shqipërisë qëndron si një moment domethënës në historinë e të dy kombeve, duke krijuar skenën për dinamikën komplekse gjeopolitike të rajonit që do të shpalosej gjatë Luftës së Dytë Botërore.

By Editor