Në zemrën e Nju Jorkut, qëndron një simbol i fuqishëm që përfaqëson jo vetëm lirinë dhe demokracinë, por edhe mikpritjen dhe shpresën për miliona njerëz që kërkojnë një jetë më të mirë. Statuja e Lirisë, një dhuratë e popullit francez për popullin amerikan, është më shumë se një monument; ajo është një premtim për të ardhmen.

Origjina dhe Kuptimi

E përuruar më 28 Tetor 1886, Statuja e Lirisë u propozua nga historiani francez Eduard de Labuaje si një simbol i aleancës franko-amerikane gjatë Revolucionit Amerikan. E ndërtuar nga skulptori francez Frederik-August Bartoldi, statuja përfaqëson Libertas, perëndeshën romake të lirisë, e cila mban një pishtar dhe një libër me datën e Deklaratës Amerikane të Pavarësisë.

Arkitektura dhe Projektimi

Me një lartësi prej 93 metrash dhe një peshë prej 204 tonë metrikë, Statuja e Lirisë është një mrekulli inxhinierike. Zonja Liberty, siç njihet ndryshe, mban një këpucë me numër 879 dhe për të arritur në kurorën e saj, vizitorët duhet të ngjisin 354 shkallë. Shtatë cepat e kurorës simbolizojnë 7 oqeanet dhe 7 kontinentet, duke treguar konceptin universal të lirisë. Kjo simbolikë thekson idenë se liria dhe demokracia janë të drejta universale që duhet të shijohen nga njerëzit në çdo cep të globit.

Simbolika dhe Ndikimi

Statuja e Lirisë ka qenë dëshmitare e historisë së emigracionit në SHBA, duke qenë imazhi i parë që kanë parë miliona emigrantë që hynin në vend. Kostoja e ndërtimit të saj u financua nga kontributet e francezëve dhe amerikanëve, dhe kur fryjnë erëra më të forta se 80 km/h, Lady Liberty mund të lëkundet deri në 5 cm, ndërsa pishtari i saj mund të zhvendoset me 13 cm.

Përtej Monumentit

Statuja e Lirisë është më shumë se një ikonë; ajo është një frymëzim për të gjithë ata që besojnë në vlerat e lirisë dhe demokracisë. Ajo ruan një vend të veçantë në zemrat e amerikanëve dhe të gjithë atyre që e shohin si një faros i shpresës në horizontin e Nju Jorkut.

By Editor