Ndërsa gjysmëhëna paralajmëron ardhjen e Ramazanit, muslimanët anembanë globit përgatiten të përqafojnë një muaj shpirtëror dhe vetë-reflektimi.

Ramazani, muaji i nëntë i kalendarit hënor islamik, është caktuar të fillojë më 11 mars 2024 dhe do të vazhdojë deri më 9 prill 2024.

Kjo periudhë shënohet nga agjërimi nga agimi deri në muzg, lutje të shtuara dhe akte bamirësie, ndërsa besimtarët kërkojnë të afrohen më shumë me Zotin dhe të mishërojnë parimet e durimit, përulësisë dhe disiplinës.

Rëndësia e Ramazanit

Ramazani ka një rëndësi të jashtëzakonshme për muslimanët pasi përkujton muajin në të cilin vargjet e para të Kuranit iu shpallën Profetit Muhamed, duke ofruar udhëzim dhe urtësi për mbarë njerëzimin. Është një kohë kur muslimanët anembanë botës përfshihen në meditim të thellë, duke kërkuar falje për shkeljet e kaluara dhe duke bërë ndryshime për rritjen personale dhe shpirtërore.

Agjërimi: Një shtyllë besimi

Agjërimi fillon në agim me një vakt para agjërimit të quajtur ‘Sufyr’ dhe prishet në perëndim të diellit me ‘Iftar’, që shpesh ndahet me familjen dhe miqtë. Akti i agjërimit shërben si një mjet për të pastruar shpirtin, për të zhvilluar ndjeshmërinë për ata që kanë më pak fat dhe për të demonstruar bindje ndaj urdhërimeve hyjnore.

Përtëritja shpirtërore dhe komuniteti

Ramazani është gjithashtu një kohë për lidhje të përbashkëta dhe bamirësi. Xhamitë bëhen qendra aktiviteti, me lutjet e natës dhe recitimet e Kur’anit. Myslimanët inkurajohen të japin ‘Zekat’, një formë lëmoshe, dhe të angazhohen në akte dashamirësie, duke përforcuar lidhjet e komunitetit dhe besimin e përbashkët.

Fiter Bajrami: Një përfundim i gëzuar

Përmbyllja e Ramazanit shënohet me festën e Fitër Bajramit, një ditë festive e mirënjohjes, gëzimit dhe bashkimit. Në këtë ditë, muslimanët mblidhen për një lutje të veçantë të përbashkët, shkëmbejnë përshëndetje dhe shijojnë festa me të dashurit, duke vazhduar gjithashtu të sigurojnë për ata që kanë nevojë.

Ndërsa i afrohemi muajit të shenjtë të Ramazanit, është një mundësi për besimtarët dhe jobesimtarët që të reflektojnë mbi vlerat e dhembshurisë, bujarisë dhe paqes që janë të ngulitura thellë në këtë traditë të nderuar prej kohësh. Urojme që ky Ramazan të sjellë një ndjenjë të përtërirë të qëllimit dhe harmonisë për të gjithë.

By Editor