Mevlan Shanaj Mjeshter i madh, artist i merituar,profesor dega e filmit në Akademinë e Arteve Tirane, lindi më 7 shkurt të vitit 1945, ne Fier. Është prezantuar për publikun si aktor, regjisor në kinema dhe televizion, dhe si producent.

Shanaj ka interpretuar në filmat:

“I teti në bronz”(1970) regjisor Viktor Gjika,

“Malet me blerim mbuluar” (1971) regjisor Dhimitër Anagnosti, “Guximtarët” (1970) regjisor Gëzim Erebara,

“Rrugicat që kërkonin diell” (1975) regjisor Saimir Kumbaro,Rikard Ljarja,

“Ballë për Ballë”(1979) regjisor Kujtim Çashku,

“Rrethimi i Vogël” (1986) regjisor Saimir Kumbaro,

“Pranvera s’erdhi vetëm” (1988) i Pirro Milkanit,

“Unë e dua Erën” (1991), regjisor Albert Minga,

“Viktimat e Tivarit”(1996) regjisor Ekrem Kryeziu,

“Lule të Kuqe Lule të Zeza” realizim i vetë Shanajt,

“Ne kerkim te kujt” regjisor Gjergj Xhuvani.

Të tjera realizime të tij janë filmat artistikë: “Korrierët” (1976), “Plumba Perandorit” (1980 ), “I Paharruari”(1984), “Të Shoh në Sy” (1985), “Një Telegram dhe një Këngë” (1986), “Fletë të Bardha” (1990).”Lule te kuqe, lule te zeza” Dokumentarë: “Marie Kraja”, “Tefta Tashko”, “Komani një Betejë e Madhe”, “Gju me Gju”, “Lasgush Poradeci”, “Berati Qyteti i Bardhë”, “Zëra nga Lashtësia”, “Katër Mëngjeset”, “Pandi Raidhi”, “Rrugët”, “Bibla & Kurani” , “Një ftesë nga Iliri”, “Visi”, “Përcjellja”, “Shkronjat e Pavarësisë”, “Te fala Ndreke Luca”, “Rruget”.

Gjate punes ne RTSH ka realizuar rreth 30 vepra te zhanreve te ndryshme televizive, si dramen ne tv,dhe shume spektakle.

Nga viti 1987 deri më 1992 ka qenë Drejtor i Departamentit të Filmit në TVSH Shkëputet për 4 vite nga televizioni dhe kthehet në vitin 2001 si drejtor i Departamentit të Filmit dhe Spektaklit në TVSH. Në vitin 2001 ka filluar punën e producentit dhe regjisori me “Zig-Zag” Film. Më 2005-2006 ka ushtruar profesionin e pedagogut në Akademinë e Filmit dhe Multimedias “Marubi” e deri më sot në degën e regjisë në Akademinë e Arteve.

Në vitin 2008 mori titullin “Mjeshtër i Madh”

By Editor