Dobësimi i zemrës është një gjendje ku muskuli i zemrës nuk mund të pompojë gjakun në mënyrë efikase. Kjo mund të ndodhë për shumë arsye, përfshirë:

1. Infeksionet virale: Infeksionet si gripi dhe mononukleoza mund të dëmtojnë muskulin e zemrës dhe shkaktojnë dobësim.

2. Alkooli dhe duhani: Konsumi i tepërt i alkoolit dhe duhanit mund të ndikojë negativisht në shëndetin e zemrës.

3. Sëmundjet e zemrës: Për shembull, kardiomiopatia është një sëmundje e muskulit të zemrës që mund të shkaktojë dobësim.

Simptomat e dobësimit të zemrës mund të përfshijnë:

Marrje fryme: Vështirësi në frymëmarrje, veçanërisht gjatë aktivitetit fizik.

Ënjtje në këmbë dhe pjesë të tjera të trupit: Dobësimi i zemrës mund të shkaktojë grumbullim të lëngjeve në enët e gjakut.

Dhembje në gjoks: Mund të ndihet si një ndjesi e rëndë ose shtypëse në gjoks.

Trajtimi i Dobësimit të Zemrës

Trajtimi varet nga shkaqet e dobësimit të zemrës. Disa hapa të rëndësishëm janë:

1. Ndryshime në stilin e jetës: Kufizimi i alkoolit dhe duhanit, ushtrimi i rregullt, dhe një dietë e shëndetshme mund të ndihmojnë.

2. Medikamente: Mjeku mund të rekomandojë medikamente për të përmirësuar funksionin e zemrës.

3. Trajtimi i shkaqeve të tjera: Nëse dobësimi i zemrës është i lidhur me një sëmundje të caktuar, trajtimi i kësaj sëmundjeje është thelbësor.

Kujdesi mjekësor është i rëndësishëm për të vlerësuar dhe trajtuar dobësimin e zemrës. Nëse keni simptoma të tilla, konsultohuni me mjekun tuaj për një vlerësim të plotë.

Forcimi i muskulit të zemrës është i rëndësishëm për shëndetin e zemrës dhe përmirësimin e qarkullimit të gjakut. Këtu janë disa ushtrime që mund t’ju ndihmojnë:

1. Supermeni:

– Shtrihuni me fytyrën poshtë në një dyshek dhe shtrini krahët përpara, pëllëmbët poshtë dhe këmbët mbrapa.

– Mbajeni qafën neutrale dhe barkun të shtrënguar.

– Në të njëjtën kohë, ngrini krahët, kokën, gjoksin dhe këmbët sa më lart që të jetë e mundur për t’i shkëputur nga dysheku.

– Lëvizja përfundon kur nuk jeni më në gjendje të ngrini krahët dhe këmbët.

2. Ushtrimi V-Sit Abs:

– Forcon bërthamën, pjesën e sipërme, të mesme dhe të poshtme të barkut, si dhe muskujt e ijeve.

– Në një pozicion ulur në një dyshek, vendosni duart tuaja në tokë pas shpinës në një linjë me ijet tuaja.

– Ndërsa angazhoni bërthamën tuaj, ngrini ngadalë këmbët në një kënd 45 gradë.

– Ngadalë përpiquni të shtrini duart përpara drejt këmbëve tuaja. Mundohuni të balanconi veten dhe mbani këtë pozicion për disa sekonda.

3. Ura me një këmbë:

– Shtrihuni në shpinë me gjunjë të përthyer dhe të dyja këmbët në dysheme.

– Mbani krahët të qetë në anët tuaja.

– Ngrini njërën këmbë drejt lart, më pas shtyjini ijet nga toka me kofshën e kundërt.

– Mbajeni tkurrjen me të pasmet për 10 sekonda dhe më pas kthehuni në pozicionin e fillimit. Përpiquni ta mbani atë më gjatë, duke punuar deri në 30 sekonda.

Kujdesi mjekësor është gjithashtu i rëndësishëm. Para se të filloni ndonjë program ushtrimi, konsultohuni me mjekun tuaj për të siguruar që është i përshtatshëm për ju. Ushtrime të rregullta ndihmojnë në forcimin e muskulit të zemrës dhe përmirësimin e shëndetit të përgjithshëm.

Dieta luan një rol të madh në shëndetin e zemrës, dhe disa ushqime janë veçanërisht të mira për ta forcuar atë. Këtu janë disa dieta që mund të ndihmojnë:

1. Dieta DASH:

– Kjo dietë është e përshtatshme për të ndaluar hipertensionin dhe është krijuar për të ndihmuar në parandalimin dhe trajtimin e presionit të lartë të gjakut.

– Dominohet nga perimet dhe frutat, pa kufizim, bulmeti me pak yndyrë dhe produktet me drithëra të plota, arrat, peshku dhe shpendët.

– Kufizimet e lejuara përfshijnë mishin e kuq, ëmbëlsirat dhe pijet me sheqer.

2. Dieta peskatariane:

– Lejon bulmetin, vezët, peshkun dhe ushqimet e tjera të detit, por jo mishin.

– Është 92% në përputhje me udhëzimet e Shoqatës Amerikane të Zemrës (AHA).

3. Dieta lakto-ovo-vegjetariane:

– Lejon bulmetin dhe vezët, si dhe variacionet që përfshijnë njërën ose tjetrën.

– Është 86% e përafruar me udhëzimet e AHA-s.

4. Dieta mesdhetare:

– E vlerësuar me çmime, kjo dietë është 89% në përputhje me rekomandimet dietike të AHA-s.

– Nuk imponon një listë strikte ushqimesh.

Për të forcuar zemrën, rekomandohet të përfshini më shumë perime me gjethe jeshile, drithëra të plota, peshk, arra dhe fruta në dietën tuaj. Kujdesi mjekësor është gjithashtu i rëndësishëm. Para se të ndryshoni dietën, konsultohuni me mjekun tuaj për të siguruar që është e përshtatshme për ju.

Fotot marre nga Google Images

By Editor