Në datën 19 qershor 1988, u nda nga jeta Marie Logoreci, një nga figurat më të dashura dhe të respektuara të artit shqiptar. E lindur më 23 shtator 1920 në Shkodër, Logoreci u bë e njohur për talentin e saj të jashtëzakonshëm si këngëtare dhe aktore. Karriera e saj artistike nisi në Radio Tiranë në vitin 1945, ku ajo interpretoi këngë popullore shkodrane dhe të mesme të Shqipërisë.

Logoreci shkëlqeu në skenën e Teatrit Kombëtar dhe në ekranin e madh, duke u bërë e njohur për rolin e saj në filmin “Skënderbeu” në vitin 1953.

Marie Logoreci është njohur për interpretimet e saj të jashtëzakonshme në teatër dhe film. Disa nga rolet më të rëndësishëm dhe të paharruar të saj përfshijnë:

– Alisa Lengton në dramën “Rrënjët e Thella”, ku ajo luajti rolin e një zonje burzhuaze konservatore dhe raciste.

– Gertrude në tragjedinë “Hamlet”, ku ajo portretizoi mbretëreshën vetëvrasëse.

– Fatime në dramën “Halili dhe Hajria”, ku ajo paraqiti një grua me përvojë në intrigat e gjykatës, servile dhe arrogante.

– Bernarda Alba në dramën “Shtëpia e Bernarda Albës” nga Federico García Lorca, ku ajo luajti rolin e një zonje të ftohtë dhe të errët.

– Loke në filmin “Toka Jonë”, një rol që u bë shumë i dashur për publikun.

Këto role kanë kontribuar në konsolidimin e pozitës së saj si një nga aktoret më të shquara të skenës dhe ekranit shqiptar, duke lënë një trashëgimi të pasur artistike për brezat që vijnë.

Ajo u nderua me titujt “Artist i Popullit” në vitin 1975 dhe “Urdhri i Nderit të Kombit” në vitin 2015, duke pasqyruar kontributin e saj të palëkundur ndaj artit dhe kulturës shqiptare.

Jeta dhe vepra e Marie Logorecit mbeten një dëshmi e pasionit dhe përkushtimit të saj ndaj artit. Ajo jo vetëm që la një trashëgimi të pasur artistike, por edhe një shembull frymëzues për brezat e ardhshëm të artistëve. Në kujtim të saj, le të kujtojmë ndikimin e saj të pashlyeshëm dhe të nderojmë jetën e saj të jashtëzakonshme.

Foto nga Wikipedia

By Editor