Bardha-dancers-300x225Ekrem Bardha eshte aktualisht kryetari i Teqese se Detroitit, pozicion te cilin e mban qe prej vitit 2006. Ai pasoi ne kete detyre Z. Shaban Shemshedini i cili u detyrua te largohet pas disa dyshimeve qe paten nje grup i caktuar brenda komisionit te Teqese ne vitin 2006 qe kishin te benin me kohen e gjate te qendrimit te tij si Kryetar i Teqese (mbi 10 vjet) dhe shkeljes se Kanunores se Baba Rexhepit per te zhvilluar zgjedhje ne cdo 5 vjet jo vetem per Kryetarin por edhe per te gjithe antaret e Komisionit te Teqese. Akuza te tjera te hedhura mbi Z. Shemshedini ishin disa akuza bazuar mbi dyshimet qe Z. Shemshedini nuk kishte raportuar ne shtet, ne Lansing (Kryeqyteti i Michiganit) perberjen reale te komisionit duke lene ne liste individe qe nuk ishin realisht ne komision. Per me teper ai u akuzua sikur ne menyre te qellimshme kishte perfshire ne liste individe te cilet kishin lidhje familjare me Z. Shemshedini. Sipas Ekrem Bardhes, pas disa konsultimeve qe ai paskish pasur me avokatet e tij, z. Shemshedini mund ta kishte bere kete ne menyre qe te arrinte te mbushte 15 vjet ne drejtimin e Teqese me te njejtin komision. Pas 15 vjeteve, sipas Bardhes, ai dhe komisioni i tij paskishin te drejte sipas ligjit, te kerkonin si komision te shnderroheshin ne pronare te Teqese dhe prones perreth saj.

Shume besimtare dhe antare te Teqese pasi e degjuan kete interpretim te bere nga Z. Bardha me te drejte shprehen hapur revolten e tyre. Gjithkush mendonte se po qe se do te ishin te verteta keto qellime te Z. Shemshedini atehere ato do te ishin manovra dhe perpjekje te ulta, por dhe te parealizueshme, qe nuk mund te tjetersonin nje Teqe e cila ka nje histori shume te vecante dhe te rendesishme per Bektashizmin. Per me teper nje Institucion publik fetar i cilesuar dhe i lene me testament nga themeluesi i saj Baba Rexhepi si nje Institucion nen pronesine e Komunitetit Bektashjan te Amerikes.

TapiaTeqese

Pra ne menyre te permbledhur Z. Shemshedini akuzohej per shkeljet e meposhteme:

1. Nuk kishte respektuar Kanunoren per zhvillimin e zgjedhjeve per kryetarin e komisionit, dhe antareve te komisionit ne cdo 5 vjet.
2. Nuk kishte raportuar ne shtet te gjithe emrat reale te komisionit
3. Nuk kishte bere transparente shpenzimet dhe transaksionet financiare te Teqese

Per keto te ashtuquajtura shkelje, Ekrem Bardha kryesoi nje fushate te gjate denigruese ndaj tij per disa vjet me rradhe, madje nuk munguan edhe intimidimet dhe kercenimet deri ne perdorimin e dhunes fizike ndaj tij.

Banda8chairman-300x145

Te gjithe ata qe e njohin Ekrem Bardhen e dine mire menyren dhe formen e angazhimit dhe aktivizimit qe ai ju ben disa elementeve ordinere qe ai mban perreth, per te kercenuar dhe intimiduar kundershtaret e tij. Keto veprime te ulta ai i perdori edhe ndaj Z. Shemshedini i cili njihet ne komunitetin Bektashjan si nje intelektual i urte, vizionar dhe paqesor, por duke mos harruar edhe faktin qe Z. Shemshedini ishte caktuar ne kete detyre nga vete Baba Rexhepi kur ishte gjalle.
Por si qendron e verteta e akuzave kunder Z. Shemshedini?
Ne te vertete konfliktimi i tij me Z. Bardha ndodhi ne nje aktivitet te Teqese ku ka qene i ftuar nje historian dhe studjues i gjuhes, tradites dhe kultures Shqiptare per te bere nje takim ne Teqe.
Z. Badha duke qene se gjithmone deshiron te jete ne tribune, pavaresisht faktit nese ai ka lidhje apo jo me aktivitetin dhe per me teper duke patur parasysh faktin qe ky aktivitet nuk ishte nje darke e rendomte me klarinete dhe raki, ne menyre qe ai ta hante pilafin ne tribune, por ishte nje bisede me individe qe kane njohuri te plota akademike per historine dhe kulturen Shqipatre, atij ju rekomandua nga Z. Shemshedini qe te ulej ne salle pasi aktiviteti e kishte nje protokoll dhe program te percaktuar kohe me pare.
Kaq do te mjaftonte qe Z. Bardha te fillonte nje fushate te shfrenuar kunder tij duke formuluar shume akuza nje pjese e te cilave jane permendur me siper.
Duke arritur te dezinformonte antaret e tjere te komisionit si dhe opinionin e gjere Bektashjan ai u shfaq si njeriu qe do te shpetonte Teqene nga tjetersimi si institucion por edhe si prone. Per kete arsye ai u komandua nga komisioni per te drejtuar Teqene per nje afat kalimtar deri ne zgjedhjen definitive te kryetarit te ri dhe antareve te tjere te komisionit.
Por cfare ka ndodhur ne te vertete ne keto 6 vjet te drejtimit te tij ne Teqe?
Ne keto 6 vjet pritej qe kryetari i komanduar Bardha te organizonte 2 here zgjedhjet ne Teqe. Njehere per te rikonfirmuar veten si Kryetar, pasi ai vetem u komandua perkohesisht, dhe nje here pasi ai ka kaluar per mese 1 vit afatin 5-vjecar te zhvillimit te zgjedhjeve sipas Statutit te Teqese, apo Kanunores se Baba Rexhepit.
Lexoni duke klikur link-un me poshte:
KANUNORJA ORIGJINALE
StatutiTeqese

UDHEZIMIN E BABA REXHEPIT PER ZGJEDHJET
UdhezimZgjedhjet

Jo vetem qe ne menyre flagrante ka injoruar kete dokument te rendesishem i cili sherben si kushtetuta e administrimit te Teqese, por as qe ka ne plan te beje ndonjehere zgjedhje sa te jete gjalle pasi ai me shume se kushdo tjeter i trembet ballafaqimit dhe votes se Bektashinjeve te Amerikes.

Bardha kantinaAi trembet sepse e ka shperdoruar besimin dhe ka goditur paqen ne ate Institucion. Ne menyren me arbitrare dhe flagrante ka larguar nga Komisioni shume e shume njerez te perkushtuar, dhe nga ana tjeter ka shtuar ne Komision familjare dhe njerez te bindur te tij duke e bere rrethin administrativ te Teqese nje keshill nepotik injorantesh.
Vetem me kete akuze ai duhej te shkarkohej, pasi ai ishte artoparlanti kryesor dezinformues per shkarkimin e Z. Shemshedini duke e akuzuar ate se nuk kishte organizuar zgjedhjet ne Teqe per me teper se 10 vjet.
Sic mund ta lexoni qarte ne Kanunoren e Baba Rexhepit, komisioni administrativ dhe kryetari duhet te zgjidhen menjehere pasi mbushen 5 vjet.
Persa i takon raportimit te emrave te Komisionit ne Lansing (ne shtetin e Michiganit) ju lutemi klikoni me poshte
KOMISIONI I RAPORTUAR NE LANSING SIPSAS VITEVE
KomisioniTeqeseLansing
Shikohet qarte se komisioni eshte raportuar me shkurtime, duke perseritur te njejtet emra dhe duke mos raportuar perberjen e plote faktike te Komisionit. Ekrem Bardha akuzoi Z. Shemshedini se de jure (ne Lansing) kishte raportuar nje komision me familjaret e tij, nderkohe qe Z. Bardha de jure dhe de facto ka genjyer shtetin e Michiganit me komisionin e raportuar me shkurtime dhe me dublime detyrash (faqe 17, 19), cdo gje e bere ne menyre arbitrare nga zyrat e tij te McDonald’s-it pa u konsultuar asnjehere me komisionin ose me perberjen reale te tij.
Nazarko-MasllavicaZ. Engjell Nazarko, pasi kishte pare dokumentin qe publikon shteti per komisionin e Teqese me te drejte u ankua per kete gje. Atehere Z. Bardha me shpejtesi e korrektoi listen (shiko ndryshimin nga faqja 17 ne faqen 19) duke e ngritur Z. Nazarko ne detyren e Zv/Kryetarit te Komisionit dhe duke fituar heshtjen e tij per kete ceshtje.
Bardha BMondi2Persa i takon familjareve te tij, Ekrem Bardha de facto ka ne komision familjaret dhe puntoret e McDonald’s-it si me poshte:
1. Ekrem Bardha (vete kryetari)
2. Lumturi Bardha (gruaja e kryetarit)
3. Donika Bardha (vajza e kryetarit)
4. Xhafer Laho (kushuri i kryetarit, ose roja i tij personal)
5. Besnik Laho (kushuri i kryetarit, vellai i Xhaferit)
6. Tomor Vasha (kushuri i kryetarit, dajua i Xhaferit)
7. Alma Rexha (sekretare e biznesit McDonald’s te kryetarit)
8. John Goforth (punonjes, menaxher i zyres se biznesit McDonald’s te kryetarit)
9. Abaz Hysenllari (aktivist i kryetarit, roje part-time, zakonisht perdoret per zbavitjen e kryetarit ne oret e vona)
10. Mentor Rama (aktivist i kryetarit, zakonisht mban llogarite e ahengjeve te kryetarit ne Teqe)

Firmat e Antareve te Komisionit ne nje nga mbledhjet e fundit
KomisioniFirmat

Pjesmarrja e tyre ne mbledhjet e Teqese dhe vecanerisht pjesmarrja e tyre ne vendim-marrjet ne Teqe i ben ata de facto antare te komisionit. Nese keta persona jane te zgjedhur atehere duhen bere publike dokumentat kur ata jane zgjedhur.
Duke kujtuar akuzat qe Z. Bardha i beri Z. Shemshedini se kishte perfshire ne komision familjare te tij ne menyre qer ta privatizonte Teqene, atehere na lind e drejta te pyesim Z. Bardha: Perse i ke perfshire apo i ke angazhuar familjaret dhe kushurinjte e tu ne komision? Mos valle keni ne plan ta merrni Teqene si prone per veten tuaj? Dyshimet per ju jane edhe me te medha sepse ju keni marre pronat e Shqiperise per nje cope buke. Madje edhe tani po perpiqeni te merrni pronen e nje pronari te ligjshem Vlonjat ne bregdetin e Orikumit nepermjet angazhimit te vajzes suaj Donika Bardha dhe sigurisht nepermjet korrupsionit gjyqesor ne Shqiperi.

Nje ceshtje tjeter teper me rendesi eshte ajo e financave te Teqese. Baba Rexhepi ne Kanunore e cileson qarte menyren e mbledhjes se te ardhurave, administrimit te tyre dhe kryerjes se shpenzimeve. Ne kete pike Kryetari Bardha eshte treguar i pameshirshem me te ardhurat e Teqese. Se pari emeroi Z. Mentor Rama si arketar, i cili keq-menaxhoi sistematikisht gjithcka duke arritur te kishte probleme edhe me blerjet e vogla te ushqimeve te Teqese.
Persa u takon ndertimeve dhe mirembajtjes, kusheriri dhe roja i tij personal Xhafer Laho ne menyre te vazhdueshme ne keto 6 vjet ka vendosur gjithmone cili individ apo cila kompani do ti kryej punimet duke bere tendera me leket e dhuruara ne Teqe si dhe me te ardhurat e Teqese ne pergjithesi. Per kete ka fakte te pakundershtueshme po ti marresh te gjitha punet e kryera nje nga nje.
Duke krahasuar akuzat qe Z. Bardha i beri Z. Shaban Shemshedini, me te cilat ai filloi fushaten per shkarkimin e tij, me akuzat e mesiperme te faktuara me dokumenta dhe prova, Z. Bardha do te bente mire te largohej me doreheqje dhe ta linte Teqene te lire, te qete dhe paqsore sic e ndertoi Baba Rexhepi. Per shkeljet, dhunen, harbuterine, rrugacet qe ka grumbulluar dhe shperdorimet e shumta ndoshta ai do ti jape nje dite llogari vete Baba Rexhepit, por per komunitetin e gjere Bektashjan te Amerikes doreheqja e tij perpara se komuniteti te detyrohet ta shkarkoje qofte edhe duke e derguar ceshtjen ne gjyq po te jete nevoja, do te ishte nje xhest i vetem i mire i kryer nga Z. Bardha si Kryetar i Komisionit te Teqese ne keto 6 vjet.
Nuk duhet te harrojme qe ne komisionin e Teqese ka gjithashtu edhe elemente shume pozitive dhe te perkushtuar. Duhet permendur padyshim Z. Hysen Masllavica, Z. Edison Leskaj, arketari Z. Sami Veliu, Z. Engjell Nazarko, Z. Shaban Shemshedini, Z. Petref Fama (i dekretuar nga Kryegjyshata me titullin “Baba”), Z. Bejko Dorezi e ndonje tjeter antar dhe besimtar i perkushtuar qe ndoshta eshte harruar pa dashur.

Per kete artikull ju ftojme te debatoni ne menyre qe te gjenden rrugezgjidhjet e duhura per te bere te mundur rikthimin e Teqese se Detroitit ne rrugen per te cilen e themeloi i madhi dhe i perhershmi Baba Rexhep.
Ne te njejten kohe duhet patjeter te evidentohen dhe denohen fajet dhe autoret e tyre, te korrektohen gabimet, shperdorimet dhe shkeljet sidomos ato te kryera me dashjen dhe nen drejtimin e te perkohshmit Ekrem Bardha dhe klanit te tij.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *